15 december 2021

Warmte visie

Warmte visie

Tijdens de raadsvergadering van 15 december 2021 werd gesproken over warmte en isolatie in relatie tot de warmtevisie. Arend Flier had namens de onderstaande bijdrage.

We staan met deze Warmtevisie voor grote uitdagingen. Niet alleen in Barneveld maar in heel Nederland. In 2050 moet alles aardgas vrij zijn. Of dat haalbaar is zal de toekomst ons leren. Uitdagingen op het gebied van ambtelijke capaciteit, voldoende vakmensen, voldoende materialen en of iedereen mee wil doen, het zijn allemaal vragen die op ons afkomen.

Daarom is het goed dat deze Warmtevisie er is. Als SGP willen we meer aandacht voor besparingen. Het is door onze fractie al eerder genoemd dat dit een positieve bijdrage kan leveren aan het energieverbruik:

  • Heeft iedereen al zijn ketel goed en zuinig ingeregeld? 
  • Heeft iedereen al radiator folie toegepast
  • Zijn alle zolderkamers al geïsoleerd? 

Met relatief kleine ingrepen zijn we dan al minder energie kwijt.  Kan de wethouder toezeggen hier meer energie in te steken? Bijvoorbeeld huis aan huis folder met tips,gemeentepagina in de krant, instructiefilmpjes, twitter, facebook enz. Dit zijn prima kanalen om dit breed onder de aandacht van de burgers te brengen.

Als SGP zijn we van mening dat we niet voorop hoeven te lopen in de transitie. Ontwikkelingen gaan supersnel en hoe meer druk er op de transitie komt hoe sneller dit zal gaan. Laten we dit als gemeente nauwgezet volgen en het beste kiezen voor onze inwoners. Het moet HAALBAAR en BETAALBAAR blijven. En hoe verder de ontwikkelingen zijn hoe haalbaarder en betaalbaarder het wordt.

De SGP kan met de voorliggende Warmtevisie Barneveld instemmen.