8 maart 2022

Recreatiezonering: Mogen we de veluwe nog op?

Recreatiezonering: Mogen we de veluwe nog op?

Recreatiezonering. Een moeilijk woord voor: in welke zone van de Veluwe mag je nog recreëeren en waar niet? Hiervoor liggen plannen bij de provincie Gelderland. Als Barneveld dienen we hier een zienswijze op in. De SGP vindt het belangrijk dat er niet teveel natuur wordt afgesloten voor inwoners en toeristen. Lees de bijdrage van raadslid Leendert de Knegt.

De Veluwe is een prachtig gebied, midden in ons dichtbevolkte land. Veel inwoners van onze gemeente en toeristen maken er graag een wandeling of fietstocht. Maar blijft dat in de toekomst ook mogelijk? Of moeten bepaalde gebieden worden afgesloten?

Voor ons ligt de zienswijze op de recreatiezonering Veluwe. Diverse keren hebben we, samen met belanghebbenden, gesproken over de recreatiezonering. In die bijeenkomsten heeft de SGP zorgen geuit inzake de betrokkenheid van de inwoners en andere belanghebbenden bij het proces. Nu begrepen wij van de inwoners in de laatste commissievergadering dat ze er weliswaar bij betrokken zijn maar dat er met hun opmerkingen te weinig is gedaan. Het is daarom van belang dat de gemeente Barneveld een zienswijze indient. Wie anders dan inwoners en deskundigen onder de betrokken partijen weten beter wat er speelt in het gebied.

De SGP staat achter het beperken van af te sluiten gebieden. Afsluiten moet beperkt zijn tot de overgangsgebieden tussen zand en bos. Tevens moet het gebied rond Loofles niet worden afgesloten.

De monitoring is verder van groot belang. Er worden nu maatregelen voorgesteld. Er is de SGP veel aan gelegen om de maatregelen te monitoren, waarbij tevens een nul-meting wordt gedaan. Als maatregelen niet het effect hebben wat werd beoogd moet de maatregel worden ingetrokken.

Voorzitter, de Veluwe is een mooi gebied. Een gebied waar inwoners en recreanten graag verblijven. Dat moet mogelijk blijven, ook in de toekomst. Het is van belang dat er daarbij geluisterd wordt naar de inwoners en andere betrokkenen. Dat wil de voorliggende zienswijze beogen. De SGP kan instemmen met de zienswijze.