15 december 2021

Windenergie in Barneveld

Windenergie in Barneveld

Tijdens de raadsvergadering van 15 december 2021 werd opnieuw gesproken over windenergie. Wout Hazeleger had de onderstaande bijdrage.

Komt de StructuurVisie Wind vanavond als een verassing? Nee, het is een optelsom van vele beslismomenten over de EnergieVisie en Locatieonderzoeken en de Milieu Effect Rapportage in de achterliggende jaren, vanaf 2015. Afgelopen zomer is het besluit genomen over de Regionale Energie Strategie, ofwel RES 1.0. Hierin is de energiemix opgenomen van onze Regio FoodValley als geheel en Barneveld als onderdeel van deze Regio. Tot 2030 is het opwekken van zon-, en windenergie de enige haalbare techniek op de gewenste schaal.

Tot zover het proces. Voor de SGP ligt er nog een diepere reden onder de EnergieVisie. Rentmeesterschap is een centrale gedachte binnen de SGP. We willen goed omgaan met de schepping. Een duurzame samenleving, waarbij onze kinderen en kleinkinderen niet onnodig worden belast met de negatieve erfenis van onze generatie, is erg belangrijk. Vele milieuregels worden nationaal of internationaal gemaakt. 

Het is van belang dat de gemeente een lokale duurzaamheidsagenda hanteert. Dit helpt om een stevige positie in te nemen richting regionaal en provinciaal bestuur. De gemeente dient hierbij (ook) aan het stuur te zijn en regie te behouden. Zonder een heldere eigen visie is de kans groot dat een gemeente aan de leiband wordt gelegd van landelijk en regionaal energiebeleid. Door deze Structuurvisie maken we onze eigen keuze voor de gemeente Barneveld. Vanavond besluiten we over grootschalige en kleinschalige windenergie.  

Waar besluiten we vanavond over? In het MER en de aanvulling op het MER is onderzoek gedaan naar het aantal gehinderden in de omgeving. Daarin is aangegeven dat locatie 5 nader geoptimaliseerd kan worden. Hier hebben we het vanavond over als het over grootschalige windenergie gaat. 

Locatie 5 is aangemerkt als Realisatiegebied, de exacte locaties liggen niet vast. In de onderzoeksfase zijn 3 windturbines op een fictieve locatie geplaatst, om de effecten weer te kunnen geven van geluidsnormen en slagschaduw in de omgeving. Met deze 3 windturbines voldoen we aan de onszelf opgelegde taakstelling van 15MW, binnen RES 1.0. We denken dat dit voldoende is tot 2030 en we verwachten de komende 4 jaar geen andere plannen op dit gebied te ontwikkelen.   

De exacte plaatsen zijn niet bekend, maar komen in de omgeving Wencop als een bedreiging over. Deze buren maken zich zorgen over het woongenot en de gevolgen voor hun gezondheid, woningen en bedrijven op korte termijn en in de toekomst. We hebben als SGP twee bijeenkomsten georganiseerd, waar we onze leden geïnformeerd hebben en waar ruimte was om naar deze zorgen te luisteren. Wat houdt hen bezig?:

  • Wat betekent dit voor ons bedrijf, dat van vader op zoon duurzaam is opgebouwd. We zijn bang dat de waarde van het bedrijf keldert. En: kunnen we nog financiering krijgen als we willen investeren?
  • Blijft het hierbij, of komen er meer windmolens in dit gebied?
  • Kunnen we de WindVisie niet uitstellen tot er meer Wetenschappelijkonderzoek is gedaan naar laagfrequente geluiden?

Deze vragen zijn niet nieuw. Om de proef op de som te nemen, is het zaak om kennis te nemen van bestaande windmolenparken in den lande. Een week terug ben ik door Noord-Nederland gereden om ter plaatse te kijken hoe de beleving is en wat de omwonenden van de geplaatste windturbines vinden. De locaties die ik bezocht heb zijn: De Eemshaven en Delfzijl, Windpark Oldambt, Windpark Veendam, Friesland-omgeving afsluitdijk en de Wieringermeerpolder. Windpark Oldambt met 100 turbines en de Wieringermeer met 200 turbines zijn qua schaalgrote niet vergelijkbaar met onze Barneveldse situatie.

Op alle genoemde locaties heb ik bewoners gesproken. Sommigen wonen op 500m1 tussen 2 clusters van 4 windmolens in, anderen op 250m1 van een windmolen met een ashoogte van 150m1. Overlast dat het meest genoemd wordt is de verlichting en het bouwverkeer tijdens de realisatie. In mindere mate slagschaduw en geluid. 

Tijdens de route door Noord-Nederland hebben we diverse buurtbewoners gesproken. De geluiden en ervaringen zijn genuanceerder dan we de afgelopen periode hebben gehoord. Dit bevestigt ons dat we het besluit kunnen nemen over de WindvisieWe begrijpen dat er meer onderzoek en kennis op dit gebied noodzakelijk is. Wat de SGP betreft volgen we dit met belangstelling maar hebben besluiten te nemen met de kennis van nu.

Dan zijn we nu toe aan de insprekers die de afgelopen periode hun stem hebben laten horen. We hebben uw argumenten en bezwaren gehoord. U maakt zich zorgen over de normen van het MER, het volgen van Europees recht, de gezondheidsschade en de zorgvuldigheid van het proces. Op concrete vragen zullen we u schriftelijk antwoorden na deze vergadering. Op het gebied van participatie wensen we maximale aandacht voor gemeente Barneveld en haar inwoners die op korte afstand van het ontwikkelgebied wonen. In de onderliggende stukken wordt gesproken over de mogelijkheid tot onderzoek naar een gemeentelijk Energiebedrijf. Dit onderwerp willen we graag onderzocht hebben naar de mogelijkheden. en we dienen hiervoor een motie inOok de plaatselijke energiecorporaties verdienen een prominente plaats in de participatie. Kan de wethouder dit toezeggen?

Laten we niet vergeten dat de StructuurVisie Wind ook over kleinschaligewindenergie gaat. Dit betreft het opwekken van energie door windmolens met een ashoogte tot 35m1. Om wildgroei van deze molens te voorkomen, wil de SGP dit graag beperken. Hiertoe dienen we een amendement in, waarbij we de landschappelijke inpassing willen inkaderen.

Voorzitter we ronden af. Het besluit rond de StructuurVisie wind is ingrijpend, zeker voor de directbetrokkenen. We roepen hen echter op om betrokken te blijven en de gesprekken aan te gaan, om samen de overlast te beperken.

Als gemeente Barneveld hebben we te maken met de gestelde klimaatdoelen van Europa, Nederland, Gelderland en RES 1.0. Uitgaande van de beschikbare technieken van zon, -en windenergie kunnen we als gemeente Barneveld ons doel halen. Alles overwegende, kan de SGP instemmen met de voorliggende StructuurVisie Wind.