7 juli 2021

Jaarverslaggeving 2020

De jaarverslaggeving 2020 van de gemeente Barneveld werd tijdens de raadsvergadering van 7 juli 2021 besproken. Lees hieronder de bijdrage van raadslid Jan Top.

Het jaar 2020 is vanwege de wereldwijde pandemie de geschiedenis ingegaan als het coronajaar. We hebben daar in het vorige agendapunt al uitgebreid bij stilgestaan.

In datzelfde jaar 2020 zijn de werkzaamheden van onze gemeente doorgegaan. Die werkzaamheden zijn voor een belangrijk deel ook gestempeld door alles wat met de coronauitbraak te maken heeft gehad. Wat dat betreft zijn complimenten aan ons college en onze ambtenaren op zijn plaats voor alles wat zij in dit jaar voor onze samenleving hebben gedaan in een situatie die ook voor hen veel aanpassing heeft gevraagd.

Daarbij zijn we als SGP-fractie content met het feit dat er over het genoemde jaar een positief resultaat van 1,5 miljoen euro is behaald.

Voor nu wil ik de vinger leggen bij twee aandachtsgebieden:

  • Ten aanzien van de grondpolitiek constateren we als SGP-fractie een minder duidelijke uitvoering van het beleid. De huidige Nota grondbeleid is van 2016 en deze dient eens in de vier jaar te worden herzien. Als SGP hechten we aan een duidelijke grondpolitiek, om zo enerzijds een deugdelijk financieel beleid te voeren en anderzijds te kunnen voorzien in de zo noodzakelijke woningbouw en bedrijventerreinen. Kan het college aangeven wanneer we binnen een redelijk termijn actualisering van de Nota grondbeleid tegemoet kunnen zien en op welke wijze dit gaat plaatsvinden?
  • Als tweede punt wil ik namens de SGP aandacht vragen voor het proces bij de totstandkoming van de jaarverslaggeving en de bespreking ervan. Het jaarverslag kwam één dag vóór de bespreking van de kadernota naar buiten en diende drie werkdagen later in een commissievergadering besproken te worden. Die vergadering werd dan ook een week uitgesteld, mede omdat niet alle stukken op tijd beschikbaar waren. Al met al leverde dit geheel een rommelig beeld op. Dat verdient een belangrijk document als de jaarverslaggeving niet. We begrijpen dat het niet gemakkelijk is geweest om alle informatie tijdig voorhanden te krijgen. Toch vraag ik hierbij aan het college hoe in de toekomst dit gebeuren beter kan worden gestroomlijnd.

Voorzitter, als SGP willen we allen die betrokken zijn geweest bij de werkzaamheden van onze gemeente in het afgelopen jaar hartelijk danken voor de inzet, betrokkenheid en samenwerking. We hebben het dan over onze inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven, ambtenaren, het college van B&W én alle collega-raadsleden en de raadscommissieleden. Boven alles past het ons om God te erkennen voor Zijn hulp en leiding, ook in het afgelopen jaar ten aanzien van onze gemeente. Ik wil daarbij citeren uit het Bijbelboek Psalmen. In psalm 127 staat: “Zo de HEERE het huis niet bouwt, te vergeefs arbeiden deszelfs bouwlieden daaraan.”