8 maart 2022

Cadeaukaart om energiekosten te dekken?

Cadeaukaart om energiekosten te dekken?

De fractie van Pro'98 diende tijdens de raadsvergadering een motie vreemd aan de agenda in om aan minima in Barneveld een cadeaukaart te geven zodat zij gecompenseerd worden in hun kosten van de steeds stijgende energierekening. Een sympathiek gebaar, maar de SGP denkt niet dat dit de oplossing is. Lees de bijdrage van raadslid Leendert de Knegt hieronder. Hij legt uit waarom wij tegen stemden.

De energieprijzen stijgen sterk. Al voor de oorlog in Oekraïne was deze stijging ingezet en de verwachting is dat de stijging nog niet ten einde is. Dit levert voor veel huishoudens problemen op als het gaat om het betalen van de energierekening. Het is terecht dat er oa vanuit de landelijke overheid veel aandacht is voor energiearmoede.

Voor ons ligt de motie vreemd aan de agenda van Pro98 met het verzoek een cadeaukaart te verstrekken aan de minima in onze gemeente.

De cadeaukaart geeft weliswaar eenmalig verlichting maar is niet gerelateerd aan de structurele nood vanwege de hogere energierekeningen. Het verband met de energiearmoede is er niet behalve het onder de aandacht brengen van mogelijkheden voor compensatie.

Het is volgens de SGP beter aan te sluiten bij de landelijke regelingen en die evt. ruimer te maken. Dan is er sprake van doelgericht een bijdrage leveren. Deze regelingen moeten breed onder de aandacht van de doelgroep worden gebracht met gerichte communicatie. Kan de wethouder dit toezeggen?

In de motie wordt gesteld dat er wantrouwen is ten opzichte van de overheid. Zaken als de toeslagenaffaire hebben het vertrouwen in de overheid niet verbeterd. Er moet wat de SGP betreft structureel naar gekeken worden waarbij toegankelijkheid van de regelingen, vertrouwen in de overheid en het wegnemen van schaamte bij de burger een grote rol spelen. De cadeaukaart levert daar wat ons betreft geen bijdrage aan.

Afrondend: de SGP vindt het een sympathiek gebaar maar de SGP ziet liever een doelgerichte benadering dan dit incidentele symbool.