10 november 2021

Begroting 2022

Begroting 2022

Tijdens de 'begrotingsvergadering' zoals de gemeenteraadsvergadering waarin de begroting wordt behandeld vaak wordt genoemd, behandelde Jan Top de begroting 2022. Wij staan positief ten opzichte van deze begroting. Lees hieronder de bijdrage.

Koersvast, robuust en vooral ook voor meerdere jaren sluitend. Met die woorden kenschetste het college de Programmabegroting 2022 bij de presentatie ervan in de krant. En terecht, als SGP zijn we van mening dat het een goede prestatie is dat in deze lastige tijd een uitdagendeen tevens degelijke begroting wordt neergelegd. In de presentatie van de begroting zijn diverse verbeteringen zichtbaar, verbeteringen waar we als SGP al langer om hebben gevraagd. Zo is er beter inzicht in de structurele en incidentele inkomsten en uitgaven. En ook de meerjarige reservepositie is duidelijk weergegeven. Hierdoor is het voor ons als raad een beter te lezen begroting. Via deze bijdrage willen we onze reactie geven op de Programmabegroting: richting het college, de rest van de raad en zeker ook de burger. Want daar doen we het allemaal voor.

De begroting is dus sluitend, echter als SGP we delen de mening van het college dat we voorzichtig moeten zijn omdat er nog de nodige onzekerheden aan de orde zijn. Zo komen er de nodige zaken op ons als gemeente af. Ook zijn de inkomsten vanuit het Rijk nog onzeker.

Voorzitter, ik wil namens de SGP ingaan op een vijftal thema’s uit de Programmabegroting en wat daarmee samenhangt.

 

Grondvoorraad, buitengebied en OZB

  • De grondvoorraadquote daalt volgens de Programmabegroting van 47% dit jaar naar slechts 3% in 2025. Dit wordt een verbetering genoemd. Als SGP zien we dat anders: wat ons betreft houden we een bepaalde voorraad grond aan. Niet voor niets staat de norm op 50%. We willen namelijk als gemeente fors groeien en veel woningen en bedrijfsruimten bouwen, waar halen we dan straks de grond vandaan? Of leveren we ons uit aan ontwikkelaars? Tijdens de commissievergadering noemde het college dat de raad aan zet zou zijn door in 2022 de nota grondbeleid vast te gaan stellen. Er is echter momenteel een nota grondbeleid actief, daarmee kan door het college worden gewerkt. Als SGP roepen we het college enerzijds op om actief en ondernemend met dit vraagstuk aan de slag te gaan en anderzijds vaart te maken met de herijking met de raad van het grondbeleid. Graag een reactie van het college op dit punt.
  • Deze oproep om grond te verwerven laat onverlet dat we als SGP willen blijven opkomen voor onze boeren. De zorgen rond de vogelgriep en het stikstofdossier zijn groot, wij steunen hen in deze moeilijke tijd. De boeren zorgen immers voor onze voedselvoorziening, zij zijn de beheerders van ons buitengebied. We roepen het college op om slim te werk te gaan door ruimte om te ontspannen voor onze burgers te combineren met landbouw.
  • De OZB-verhoging voor 2022 is van de baan. Goed dat het college deze route kiest (op aangeven van de raadsbreed gesteunde motie). We kunnen ons vinden in het feit dat de verhoging in 2023 nog niet is geschrapt, maar willen wel de toezegging van het college dat deze verhoging bij de Programmabegroting 2023 opnieuw wordt beoordeeld en zo mogelijk wordt geschrapt.

 

Energietransitie en duurzaamheid

  • Vanuit de SGP ga ik in deze bijdrage niet uitgebreid in op energietransitie en duurzaamheid.  Belangrijk is wel dat de gekozen richting van RES 1.0 volgen moet worden doorgezet, waarbij goede communicatie met de burger van belang is.
  • Eén initiatief op het gebied van duurzaamheid wil ik hier naar voren brengen en dat is dat van provincie Gelderland en het Gelders Energie Akkoord. Dit houdt in om samen met de organisatie Band op Spanning in elke Gelderse gemeente een zogenaamde Slimme Bandenpomp te plaatsen. Automobilisten kunnen gratis gebruik maken van de pomp en daarmee zuiniger, schoner en veiliger rijden. Het doel is om in Gelderland binnen 12 maanden 51 Slimme Bandenpompen te plaatsen. Deze moeten de komende 5 jaar zorgen voor ruim 25.000 ton minder CO2- uitstoot. Ook voor de automobilist is dit aantrekkelijk: het kan tot 100 euro per jaar aan brandstofkosten schelen. We dienen hiervoor een motie in die zorgdraagt voor een dergelijke pomp in onze gemeente.

 

Participatie en samenleving

  • De vraag rond de ambulante jeugdhulpverlening stijgt flink, onder andere vanwege de coronacrisis. De SGP wil dit op de voet volgen. Wij willen periodieke rapportage van college naar raad op dit gebied en ook inhoudelijke discussies binnen de gemeenteraad als de financiën en de vraag meer uiteen gaan lopen. Graag een toezegging van het College. De SGP staat daarbij voor goede zorg met voldoende financiën. Lastige keuzes moeten we niet uit de weg gaan.
  • De houdbaarheid van WMO-voorzieningen zoals Huishoudelijke Ondersteuning en de Valleihopper staat onder druk doordat middelen en menskracht niet onbeperkt beschikbaar zijn. Deze voorzieningen zijn echter wel van groot belang om mensen langer in hun eigen huis te laten wonen en volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Ook hier wil de SGP op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen.
  • Bij de activiteiten in het kader van de nieuwe Wet Inburgering bestaat het risico dat de financiën achterblijven bij de ambitie die Barneveld heeft, onder andere als meer inburgeraars de duurdere onderwijsroute gaan volgen. De SGP staat voor een goede, sobere inburgering die ertoe leidt dat de inburgeraars volwaardig kunnen meedoen in de samenleving, niet alleen de taal spreken maar daadwerkelijk onderdeel uit gaan maken van de Nederlandse samenleving met de christelijke normen en waarden. Ook hier wil de SGP vanuit het college strakke monitoring en rapportage over de te verwachten financiële middelen.

 

Wegen en verkeer

  • De Wesselseweg is al jarenlang in het nieuws vanwege de vele ongelukken. De provincie geeft nu aan dat op de weg 60 km per uur gaat gelden. We weten niet of dit wel de juiste oplossing is. We hebben ons als SGP de afgelopen jaren enorm druk gemaakt over deze weg, dit vanwege de vele ongelukken. Graag een reactie van het college wat deze weg betreft.
  • Als SGP blijven we hameren op het belang van de aanleg van Rondweg Oost. We steunen het college in de lobby om financiële toezeggingen vanuit Gelderland.
  • Als het gaat om het onderhoud van de wegen zijn we bezorgd. We begrijpen de noodzaak om wat meer werk met werk te maken, echter als we daarbij het kwaliteitsniveau verlagen plegen we te veel roofbouw om onze wegen. Graag zien we een plan vanuit het college hoe men dit niveau op gaat krikken. Wat ons betreft komt dit plan er uiterlijk juni 2022. Kan het college dit toezeggen?

 

Programma Groei en dienstverlening aan de burger

  • We zijn positief over het programma Groei en het feit dat hiervoor geld wordt uitgetrokken. We gaan er zonder meer van uit dat dit geld uiteindelijk ten goede komt aan onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. We zien dat er in het gemeentehuis hard wordt gewerkt, echter de samenhang tussen afdelingen én de communicatie naar de burger moet echt beter. Er moet meer worden gewerkt met één aanspreekpunt voor de burger en bedrijven die de contacten legt met de betreffende afdelingen en ook de voortgang in de gaten houdt. Muren tussen afdelingen moeten worden geslecht. Recente voorbeelden waar het echt mis ging is de situatie rondom het wijkfeest in Oldenbarnevelden het plotselinge verdwijnen van de crossbaan in wijk De Burgt. We hopen dat mede door dit programma Groei ook dit soort zaken in de toekomst voorkomen worden.
  • Het is een goede zaak dat het college geld reserveert voor buurtplannen, in samenwerking met de diverse wijken. Participatie en betrokkenheid van de burgers is van groot belang. Als SGP hopen we dat de 250.000 euro op een goede manier besteed gaat worden. Goed dat het initiatief van de eerste gebiedsregisseur een vervolg krijgt met nog twee gebiedsregisseurs.

Voorzitter ik ga afronden.

Ik begon de bijdrage door het woord ‘koersvast’ te gebruiken. Voor de SGP heeft dit woord een diepere dimensie. Koersvast kunnen we alleen zijn als we op God vertrouwen en van Hem alles verwachten. Het volgen van Gods geboden is daarbij naar de overtuiging van de SGP goed en nuttig voor álle inwoners. Hoe God handelt met de wereld, met ons land en met onze gemeente is voor ons mensen niet te begrijpen. De Heere voert echter zeker en vast Zijn plan uit. Tot Zijn eer en tot redding van mensen. Die redding wensen wij iedereen toe.

Voorzitter, als SGP zijn wij content met de sluitende meerjarenbegroting voor 2022. We zijn benieuwd naar onze opmerking over de grondpolitiek en de andere aspecten.

Wij willen onze waardering uitspreken voor het vele werk dat is verzet om deze begroting op te stellenWe wensen alle betrokkenen – college, ambtenaren, collega-raadsleden én alle inwoners van onze mooie gemeente – van harte Gods zegen toe bij de uitvoering van de voorgenomen plannen.