7 juli 2021

Coronasteunpakket sociaal domein

Tijdens de raadsvergadering van 7 juli 2021 werd een steunpakket om de negatieve gevolgen van corona in het sociaal domein aan te pakken. Ons raadslid Leendert de Knegt had daarbij de volgende bijdrage.

De coronacrisis heeft veel impact gehad op onze Barneveldse samenleving. Jongeren en ouderen hebben eenzaamheid moeten ervaren. Gezinnen zijn belast omdat de kinderen niet naar school mochten. Tijdens een indrukwekkende bijeenkomst met diverse burgers op 20 mei jl. is ons dat zeer duidelijk geworden. In gedachten zijn we op dit moment bij allen die mentaal geleden hebben onder de crisis, of die geliefden door het coronavirus door overlijden hebben moeten verliezen.

Het is daarom goed dat diverse organisaties en de gemeente de handen ineen hebben geslagen om te komen tot een plan wat het mentale welzijn van jongeren en ouderen moet verbeteren. Samenbinding is daarbij een kernwoord. Dat is een belangrijke zaak volgens de SGP. De mens is geschapen in relatie tot elkaar, en dat heeft onder druk gestaan in de afgelopen tijd. Het is daarom goed dat met dit plan op velerlei gebied wordt geprobeerd de verbinding met elkaar weer te zoeken.

Belangrijk is volgens de SGP dat dit plan gedragen wordt door diverse organisaties. Het is een plan van onderop, tot stand gekomen door samenwerking. Daarbij zijn er een aantal hoofddragers, maar wil de SGP oproepen om andere organisaties zoals Elan en bijvoorbeeld de diverse kerken ook te betrekken bij de uitvoering van de plannen.

Daarnaast is het van belang de activiteiten uit te voeren op basis van de vraag naar de activiteiten. Dat betekent dat als een activiteit niet aanslaat deze gestopt moet worden en vervangen moet worden door een activiteit waar wel vraag naar is.

Ook moeten zoveel mogelijk doelgroepen in de samenleving worden bereikt. Dat betekent een goede communicatie en het aansluiten bij de belevingswereld van de Barneveldse burgers.

De SGP wil graag dat het plan halverwege de looptijd op effectiviteit wordt geevalueerd waarbij tevens een financiele paragraaf wordt opgenomen. Tussentijds kan er dan eventueel worden bijgestuurd.

Meneer de voorzitter, u begrijpt het: de SGP kan instemmen met het voorliggende plan. Het kan belangrijke verbinding geven in de samenleving.

Er wordt wel eens gezegd: we moeten terug naar het oude normaal. Dat is voor de SGP te kort door de bocht. Dan zou er niets geleerd zijn in deze crisis. De SGP is er van overtuigd dat de Heere God door de coronacrisis ook Barneveld heeft willen oproepen tot terugkeer naar Hem. Als de voorliggende activiteiten bijdragen aan die terugkeer is er zegen te verwachten.