9 juli 2014

Verzelfstandiging van o.a. de Veluwehal

We staan bijna aan het eind van een traject dat we een aantal jaren geleden met elkaar zijn ingegaan. Meerdere keren is er over gediscussieerd en uiteindelijk zijn er principebesluiten genomen. De kaders zijn gesteld, de aanbesteding is in gang gezet en bijna afgerond.

Nu staan we met het principebesluit tot een voorgenomen gunning aan het begin van een traject van loslaten en volgen hoe de verzelfstandiging verder verloopt.

Dat dit voor ons als raad lastig is, is navenant en dat we gevoed worden door koudwatervrees hoort denk ik ook bij dit proces. Wat dat betreft heeft u als werkgever nog een mooie en dankbare taak in de begeleiding van uw personeel.

Ons wordt in het raadsvoorstel gevraagd om geen aanleiding te zien tot wensen en bedenkingen.

Het zal u niet verrassen dat na het gesprek in de commissie er toch wel wat vragen gerezen zijn. Ook bij de fractie van de SGP.

Zo was onze fractie verrast door de berichten die tijdens de commissievergadering en later in de krant verschenen over de aanbesteder Optisport.

Wij nemen de signalen serieus, maar willen ons niet overgeven aan een soort nieuwe Google-politiek en de waan van de dag. Iedereen die wel eens wat op Google zoekt, weet immers dat de negatieve verhalen worden gepubliceerd en dat de positieve zaken over bedrijven Google niet halen.

Desalniettemin is het voor onze gemeente een belangrijke zaak dat we een betrouwbare en stabiele partner krijgen voor de exploitatie van de gemeentelijke zwembaden enz.

In het verleden hebben we meerdere keren gesproken over deze verzelfstandiging. We hebben toentertijd het college de kaders meegegeven voor de aanbesteding. Wij gaan ervan uit dat deze wat dat betreft voldoende zijn.

Tevens hanteert de gemeente Barneveld een stringent aanbestedingsbeleid. Ik neem aan dat daar ook kwaliteitseisen e.d. in zijn opgenomen.

De eerste wens van onze fractie is: Wij hebben begrepen dat de verificatiegesprekken nog niet hebben plaatsgevonden. Ga in de verificatiegesprekken na of een aantal willekeurige partners van Optisport aan kunnen tonen dat Optisport een betrouwbare partner is.

Ten tweede heeft de wethouder in de commissie toegezegd rapportage en evaluaties aan de raad voor te leggen. Wij vragen de wethouder ook in de raad een toezegging, zodat het in de notulen van deze raadsvergadering komt en onderdeel is van de besluitvorming.

Tenslotte hebben we nog een bedenking bij de uitkomst van het overleg met de belastinginspecteur. Zoals u al in het raadsvoorstel schrijft: teken de definitieve overeenkomst niet, voordat hier zekerheid over is.