22 april 2020

Verbouwing Bethelkerk in Barneveld

Vanavond in de raadsvergadering werd gedebatteerd en gestemd over het bestemmingsplan van de Bethelkerk in Barneveld. De Bethelkerk, gelegen aan de Groen van Prinstererlaan wil de huidige kerk verbouwen. Hieronder leest u de mening van de SGP-fractie over dit bestemmingsplan.

Het voorliggende bestemmingsplan “Groen van Prinstererlaan” maakt een positieve indruk op de SGP. De huidige Bethelkerk is in 1959 gebouwd en het is mooi om te zien hoe deze kerk zich ontwikkeld en een maatschappelijke functie heeft. Daarnaast spreekt het ons aan dat het om een verbouwing gaat en niet om sloop, en vervangende nieuwbouw. In het kader van duurzaamheid en hergebruik zijn we als SGP content met deze keuze. Hopelijk wordt er op het gebied van energieverbruik en isolatie ook stappen gezet.

De omgeving maakt zich zorgen over de mogelijke parkeeroverlast. Gezien de onderlinge communicatie en toezeggingen, hebben we vertrouwen in de handhaving en de controle op het parkeergedrag. Goede informatievoorziening, verkeersregelaars en preventieve controle door de dienstdoende BOA geven ons vertrouwen in een goede afloop.

Ondanks deze extra maatregelen is het Buurtcomité Bethelkerk (BCB) niet overtuigd van een goede afloop. Voor de SGP was dit de reden om vragen te stellen over de samenstelling van dit Comité. De lijst van 15 direct omwonenden is niet bekend gemaakt, vanwege de openbaarheid van de stukken. Kan de wethouder ingaan op de status van dit BuurtComité en de samenstelling hier van?

De SGP kan instemmen met het voorliggende Bestemmingsplan Groen van Prinstererlaan.