12 december 2018

Uitbreiding begraafplaats Barneveld

Tijdens de raadsvergadering van 12 december 2018 werd onder andere gesproken over de uitbreiding van begraafplaats 'De Plantage' in Barneveld. Hieronder leest u de bijdrage van raadslid Jan Top.

Vanavond spreken we over het bestemmingsplan met betrekking tot de uitbreiding van begraafplaats De Plantage in Barneveld. Aan dit bestemmingsplan is het afgelopen jaar hard gewerkt, nadat eerst begrafenisondernemers en vervolgens de SGP bij de programmabegroting november vorig jaar hier nadrukkelijk aandacht voor hebben gevraagd. En dat is nodig ook, immers het huidige terrein raakt steeds voller en het zal nog diverse jaren duren voordat er daadwerkelijk op het nieuwe terrein begraven kan worden.

De SGP stemt vanavond in met dit bestemmingsplan. Helaas zijn er rondom de uitbreiding van de begraafplaats enkele zaken die de SGP als minder positief bestempelt en daar wil ik dan ook de vinger bij leggen. 

Allereerst bevat het raadsvoorstel een concept ontwerp waar de meningen over verdeeld zijn. Dat is jammer, dat zou bij een dergelijk terrein niet het geval moeten zijn.

Als SGP vinden we het vooral jammer dat gekozen is voor een watergang. Niet alleen vinden we dit niet passen bij een sobere en waardige Barneveldse begraafplaats die tevens past bij het bestaande gedeelte. Ook kostentechnisch is dit wat ons betreft niet verstandig: zowel de uitvoering als zeker ook het onderhoud zullen kostenverhogend werken.

We vertrouwen erop dat het college bij de uitvoering hiermee rekening zal houden.

Wat betreft de urnenmuur zijn we content met de toezegging van de wethouder tijdens de commissievergadering dat deze op een ander gedeelte van het terrein wordgepositioneerd dan bij de ingang. Dat is voor alle partijen de beste oplossing.

Verder bevat het voorstel van vanavond nog geen oplossing voor de aula en deze behoeft ook nodig een opwaardering. In de commissievergadering hebben we van de wethouder begrepen dat zaken gefaseerd opgepakt worden. Dat begrijpen we enerzijds, anderzijds willen we toch wel aandringen op spoed als het gaat om plannen voor het verbeteren van de aula. Graag een toezegging van het college op dit punt.

Tenslotte is het zo dat de grafrechten volgens de huidige plannen van het college de komende zes jaar met maar liefst 50% zullen stijgen. Ik weet wel, de huidige tarieven zijn niet hoog in vergelijking met andere gemeenten, echter dat willen we graag zo houden. Wij zijn zeker geen voorstander van het bezuinigen op zaken waar we het vanavond over hebben, echter we zien wel graag dat het geld nuttig en efficiënt wordt besteed. Daarom dringen we er bij het college op aan om ook in dit dossier hier blijvend aandacht voor te hebben. 

Voorzitter, nogmaals, wij zijn akkoord met de vaststelling van het bestemmingsplan voor de uitbreiding van de begraafplaats.Wij wensen het college en de betrokken ambtenaren wijsheid toe bij de verdere uitvoering en we gaan er vanuit dat men daarbij rekening houdt met de bovenstaande zorgen en opmerkingen.

Voorzitter, dit agendapunt gaat over begraven, een ernstig en gevoelig onderwerp. Van hieruit zouden we als SGP willen verwijzen naar het Kerstfeest. Nog enkele dagen en wereldwijd wordt weer herdacht dat de Heere Jezus op aarde gekomen is om te dood te overwinnen en om vrede aan te brengen. Die vrede wensen we alle inwoners van onze gemeente van harte toe.

Ik dank u.