18 december 2015

Te veel gemeenschapsgeld naar Schaffelaartheater

“Wie een huis bouwt overrekent eerst de kosten.” Eén ding is duidelijk, bij de bouw van het Schaffelaartheater is dit Bijbelse principe niet gehanteerd.

We bespreken vanavond een voorstel van het college inzake het Schaffelaartheater. In deze raad is in de loop der jaren al een aantal keren over dit theater gesproken. Als SGP hebben wij onze principiële kanttekeningen. Deze willen wij ook nu noemen:

  • We hebben hier te maken met een multifunctioneel gebouw met een aantal gemeenschapsfuncties waar wij geen bezwaar tegen hebben. Wij noemen daarbij met name de muziekschool.
  • Onze bezwaren tegen de theatervoorstellingen handhaven wij onverkort.
  • Onze bezwaren tegen het gebruik van het gebouw op zondag staan op dit moment nog volledig zoals zij in 2005 en 2007 en 2013 stonden.

Bij deze bezwaren komt nu het praktische bezwaar, dat we van mening zijn dat er te veel gemeenschapsgeld naar het theater gaat.

Het thema dat steeds terugkeerde in de genoemde jaren was het financiële tekort. Bovendien groeit het structurele tekort! Dat heeft ook nu veel losgemaakt in Barneveld. Het heeft de coalitie in beweging gebracht, het heeft de oppositie in beweging gebracht en het heeft bestuur, directie, personeel en vrijwilligers niet onberoerd gelaten. De Barneveldse Krant heeft er afgelopen zaterdag nog weer ruim aandacht aan besteed en er is zelfs een actie “red het theater” via Facebook gestart. De likes zijn voor aanvang van deze raadsvergadering aangeboden. Zo’n actie is natuurlijk geheel overbodig want hoewel de SGP daar niet bij hoort, is er reeds lang een meerderheid in deze raad die de theaterfunctie steunt.

Overigens dachten we als fractie, die actie heeft circa 1600 likes opgeleverd. Dat is natuurlijk slechts zo’n 3% van de bevolking, maar.......als we even snel rekenen: 1600 x 250 werkdagen x €1 = € 400.000!! Dus, als al die aanhangers van het Schaffelaartheater €1 per werkdag lappen, is het financiële probleem van het theater mogelijk al opgelost!

Kijk, daar houden we van bij de SGP: pragmatische oplossingen en innovatieve manieren van financiering vanuit de samenleving zonder extra overheidsfinanciering!

Omdat we er echter niet zeker van zijn of die likes nu ook van zúlke vrienden zijn die ook financieel willen bijdragen, hebben we als coalitiepartij mee getekend met het door het CDA reeds aangeboden amendement. Voor de SGP is het belangrijk dat er diepgaand wordt onderzocht in welke vorm het theater op de meest efficiënte wijze verder kan en hoe verbreding binnen het theater mogelijk is. Dit om te voorkomen dat er in de toekomst nog meer gemeenschapsgeld naar het theater gaat. Omdat dat onderzoek tijd vergt, begrijpen we dat er tijdelijk extra financiële steun voor het theater nodig is. Daarbij blijft de SGP van mening dat gemeentelijke subsidie alleen aan de instandhouding van het gebouw besteed moet worden.

De motie ingebracht door Pro98 inzake één governance structuur voor de verschillende culturele instellingen in Barneveld kunnen wij op dit moment niet steunen omdat eerst een besluit genomen moet worden door de raad over de vorm waarin het theater verder gaat.

De SGP handhaaft onverkort haar bezwaren tegen theatervoorstellingen. We zien uit naar de uitkomsten van het gedegen onderzoek waar in het amendement om wordt gevraagd en spreken de wens uit dat we als raad daarover een besluit kunnen nemen in onze raadsvergadering van DV juli 2016. De uitkomsten van het onderzoek zullen door de SGP serieus worden beoordeeld waarbij de criteria die in deze bijdrage zijn genoemd ook dan in de beoordeling zullen worden meegenomen.