25 april 2018

Stappen maken met duurzame energie

Niet alleen in Barneveld maar wereldwijd staan we voor de uitdaging om over te gaan van fossiele opwekking van energie naar energie opwekking uit duurzame bronnen zoals zon, wind, biomassa en andere vormen van opwekken van duurzame energie.

De Bijbel begint met In het begin schiep God de Hemel en de aarde. In 6 dagen werd de aarde geschapen en hebben we als mensen de opdracht gekregen de aarde te bouwen en te bewaren. Deze energievisie sluit hierbij aan en heeft onze instemming.

We zijn het met het college eens dat de versnelling van de energietransitie urgent is. We moeten nu stappen gaan maken. 1 met besparen o.a. dmv voorlichting en bewustwording en 2 met het opwekken van duurzame energie.

Het lijkt ons een goede zaak om hiermee samen te werken in de regio om zo kennis en toekomstige ontwikkelingen te kunnen delen en voordelen te halen bij grootschalige productie van duurzame energie.

We willen het college vragen om actief mee te werken bij een eventuele aanvraag voor mestvergister hetzij op de Harselaar of op een geschikte plaats in het buitengebied hierbij rekening houdend met de aanvoer van mest en de afvoer van energie.

Als SGP lijkt het ons niet verstandig kostbare landbouwgrond op te offeren aan zonneparken. Gezien de ontwikkelingen in veehouderij waar boeren steeds meer grondgebonden moeten boeren en de prijzen voor grond daardoor sterk zal toenemen.

We willen de toezegging van het college dat er eerst naar alternatieven wordt gekeken zoals groenstroken langs snelwegen.

Ook willen we nadrukkelijk aandacht vragen voor een toekomst bestendig elektriciteitsnet. Ook hier graag de toezegging van het college dat bij nieuwe infra en bouwprojecten er rekening wordt gehouden met een verwachte toename van elektriciteit van 25% en de eventuele piekbelasting op het net.