12 oktober 2018

SGP stelt schriftelijke vragen over Garderen

Een paar weken terug bezocht onze fractie de kern Garderen. We hebben daar gesprekken gehad met ondernemers en een afvaardiging van Plaatselijk Belang (PB) Garderen. Naar aanleiding van die gesprekken hebben wij vragen gesteld aan het college van B&W. Lees hieronder de vragen die wij gesteld hebben.

Geacht College van B&W,

De SGP fractie stelt op grond van artikel 42 van de Organisatieverordening van de gemeenteraad schriftelijke vragen over drie onderwerpen: stagnatie van woningbouwplannen, de parkeerproblematiek en het doorgaand vrachtverkeer door de kern.

De SGP-fractie heeft kortgeleden de kern Garderen bezocht en daarbij diverse gesprekken gehad met ondernemers en een afvaardiging van Plaatselijk Belang (PB) Garderen. Deze gesprekken zijn voor onze fractie aanleiding om over de onderstaande onderwerpenvragen te stellen aan het College van B&W.

Stagnatie woningbouw

Na de realisatie van Het Boerenerf ligt de woningbouw in Garderen nagenoeg stil. Er komen wel weer enkele bouwlocaties vrij waar in de nabije toekomst gebouwd kan worden. Echter wij delen de zorg van PB dat het tempo onvoldoende aanwezig is en dat Garderen jaarlijks ca. 15 woningen voor eigen behoefte zou moeten bouwen willen we de kern leefbaar houden. Om de kern is een strakke rode contourlijn getekend waar niet overheen mag worden gegaan met eventuele bouwplannen.

1. Deelt het college de ambitie dat voor de kern Garderen gemiddeld elk jaar zo’n 15 woningen nodig zijn?

2. Is er zicht op wanneer op de diverse inbreidingslocaties gebouwd kan worden? Graag hierbij een toelichting per inbreidingslocatie, inclusief informatie over de vorderingen van de planvoorbereidingen.

3. Is het college bereid met de provincie in gesprek te gaan om meer ruimte te vragen m.b.t. de strakke rode contourlijn om de kern?

4. Meer in het algemeen: hoe krijgen we de bovengenoemde ambitie gerealiseerd?

 

Parkeren in de kern

PB geeft aan dat er in het centrum van Garderen problemen worden ervaren met parkeergelegenheid. Er is overdag een tekort aan parkeerplaatsen. Dit wordt vooral ervaren rondom één van de supermarkten, de huidige locatie van dorpshuis De Koepel en horecagelegenheid De IJstijd. Er lijkt met name een tekort aan parkeergelegenheid te ontstaan door met name toeristen die hun auto gedurende langere tijd op een parkeerplaats in de kern laten staan. Zij gaan fietsen in de omgeving van Garderen en komen hun auto pas aan het einde van de dag ophalen. 

1. Is het college bekend met deze parkeerproblematiek?

2. Is het college bereid om op korte termijn voor een oplossing te zorgen door van de parkeerplaatsen in het centrum een zogenoemde ‘blauwe zone’ te maken?

3. Is het mogelijk parkeerplaatsen elders, bijvoorbeeld op sportpark De Westeneng, aan te wijzen voor langparkeerders waarbij er gericht wordt verwezen?

4. Welke mogelijkheden zijn er om extra parkeerplaatsen in het centrum van het dorp te creëren?

 

Vrachtverkeer door de kern

De inwoners van de kern Garderen hebben steeds meer (over-)last van doorgaand (vracht)verkeer van en naar de A1 cq A28. Dit gaat dag en nacht door. In de nacht en vroege ochtend is dit een grote ergernis; overdag geeft het veel oponthoud op vooral de kruising Hogesteeg - Dorpsstraat waar geen voorrangsregel geldt.

1. Zijn deze klachten bij het college bekend?

2. Is het college bereid om dit met de provincie Gelderland te bespreken? Het betreft namelijk provinciale wegen.

3. Zijn er mogelijkheden om deze overlast op zowel de korte termijn als op de langere termijn tegen te gaan?

4. Is er een mogelijkheid om de genoemde kruising veiliger te maken en de doorstroming te bevorderen?

 

Wij zien de beantwoording op onze vragen met belangstelling tegemoet.

 

Met vriendelijke groeten,

namens de SGP-fractie

Gert Ploeg

Jan Top