24 maart 2017

Schaffelaartheater

 

Het Schaffelaartheater! Een van de méést besproken onderwerpen in onze gemeente. Ook in onze raad is er de achterliggende jaren veel over gesproken.

Zoals vaker gezegd vanaf deze plaats, zijn er twee meerderheden in onze raad als het gaat over het Schaffelaartheater.
-    Er is een meerderheid die het belangrijk vindt dat er een theater is in Barneveld. Daar hoort de SGP níet bij.
-    En er is een meerderheid die wil voorkomen dat er steeds meer gemeenschapsgeld nodig is voor het theater. Daar hoort de SGP wél bij.

Het gaat vanavond om de exploitatie en besturingsvorm van het Schaffelaartheater en daarmee samenhangend de hoeveelheid jaarlijkse subsidie die door de gemeente verstrekt wordt. Daar praten we inmiddels al een paar jaar over.
Er werd echter in onze gemeente de achterliggende tijd regelmatig gesuggereerd dat het in onze raad zou gaan over het voortbestaan van het theater. Dat heeft onder veel van onze inwoners voor verwarring gezorgd. Daarom kan ik het niet nalaten om u vanavond deelgenoot te maken van ons bezwaar tegen theater.

Om dat duidelijk te maken wil ik aan u allen, ook aan degenen die mee kijken en luisteren, twee vragen stellen die u voor uzelf kunt beantwoorden. De eerste vraag is: neemt u eens een persoon in uw gedachten waar u veel om geeft en die u hoogacht en die u lief hebt. Dat kan bijvoorbeeld uw man, uw vrouw, uw kind, uw vader, uw moeder, een vriend of vriendin zijn.
Heeft u zo iemand in gedachten?
Dan komt de tweede vraag: stelt u zich eens voor dat er iemand is die de persoon die u in gedachte heeft ernstig beledigt, grieft, pijn doet; letterlijk of figuurlijk. Als u zich dit in gedachte voorstelt kan het bijna niet anders of u krijgt boze, verdrietige of opstandige gedachten. U wil het voor die, door u zeer gewaardeerde persoon, opnemen.
Welnu, houdt u deze gedachte even vast.

Nu terug naar het Schaffelaartheater. Toen ik eens een programmaboekje, dat ik in de brievenbus had gekregen, doorbladerde stuitte ik op een voorstelling van de zo genaamde “Hemelse zusters” in een goddelijke show. U begrijpt, dit is een voorbeeld.

Nu wonen er in Barneveld veel mensen waarvoor de hemel de plaats is waar God de Heere, de Almachtige, woont. Dat is een heilig God in een heilige plaats. Dat staat voor ons in een schril contrast met die genoemde dames. Het potentiële publiek wordt dus verteld dat die dames net als de Heere, de Almachtige, hemels, dus heilig zouden zijn, ja zelfs goddelijk! Dat is voor ons een directe aantasting van God! Daarmee wordt God die in de hemel woont onteert, gegriefd, ernstig beledigd en aangetast in Zijn eer! Hij de eeuwige God is ver verheven boven ons mensen.

Herinnert u zich nog het gevoel dat u kreeg toen u in gedachten antwoord gaf op de twee vragen die ik u net stelde? Dan begrijpt u misschien een klein beetje welk gevoel vele Barnevelders hebben bij het Schaffelaartheater. En dan spreek ik niet over een handjevol zwartkijkers die deze mening hebben, maar dan spreek ik over duizenden mensen in onze gemeente. Dat aantal is veel groter dan de 3.000 vrienden van het Schaffelaartheater!

Dan gaan we nu naar de tweede meerderheid waar de SGP wel bij hoort. Een meerderheid in de raad die niet meer onaangenaam verrast wil worden met verzoeken om extra geld voor het Schaffelaartheater en wil voorkomen dat er door middel van extra subsidie steeds meer gemeenschapsgeld naar het theater moet.

Allereerst wil de SGP grote waardering uitspreken voor het hele college en alle betrokken ambtenaren. Een ieder in zijn of haar eigen verantwoordelijkheid heeft zich veel en langdurig ingespannen om tot het voorliggende raadsvoorstel te komen. Talloze overleggen en gesprekken met allerlei betrokkenen zijn gevoerd en vele stukken zijn geproduceerd. Nogmaals onze waardering voor de volharding om ook dit dossier met een lange doorlooptijd tot een voorlopig goed einde te brengen.

Gezien hetgeen ik in het eerste deel van mijn bijdrage heb aangegeven zult u kunnen begrijpen dat het voor de SGP een worsteling is geweest hoe met dit dossier om te gaan.
Wij hebben echter vertrouwen in het voorstel van het college én de wijze waarop zij dit in de praktijk zal vormgeven. En omdat het voor ons belangrijk is dat er niet steeds meer gemeenschapsgeld in de vorm van subsidie naar het Schaffelaartheater vloeit zullen wij instemmen met het voorstel.