30 mei 2018

Ruimte voor Stroe

Barneveld maakt werk van werk! In de afgelopen jaren zijn in diverse kernen nieuwe bedrijventerreinen verschenen of bestaande bedrijventerreinen uitgebreid. Een goede zaak. Er is immers veel behoefte aan.

De SGP wil benadrukken dat het enerzijds belangrijk is om nieuwe bedrijven aan te trekken, echter vooral ook om reeds aanwezige bedrijven te behouden. Dit is nog eens extra benadrukt door het bestuur van de BIK toen we vorige week als raad ons periodieke overleg met hen hebben gehad.

Het is extra zuur als we ons best doen om nieuwe bedrijven aan te trekken en bestaande bedrijven zien vertrekken. Gelukkig is dit de laatste tijd minder het geval, echter we moeten hierin wel blijven investeren. We hebben vanuit het bestuur van de BIK begrepen dat men graag ziet dat er een intensievere samenwerking komt met de afdeling Economische Zaken en dat naar de mening van de BIK er op die afdeling te weinig capaciteit is. Graag vernemen we hierover de mening van het college.

 

Vanavond behandelen we de vaststelling Regionaal Programma Werklocaties. Voor dit moment willen we als SGP vooral aandacht vragen voor de situatie in Stroe. Hierbij gaat het niet alleen om uitbreiding of niet zo zeer om uitbreiding, maar tevens om het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van de kern en het creëren van een dorpshart. Stroe wacht al heel lang op de realisatie van bijvoorbeeld de bedrijventerreinen Driehoek en Ruit. Daarom roepen we het college extra op hier werk van te maken in nauwe samenwerking met de Dorpswerkgroep Stroe om zo tot een bestemmingsplan te komen. De ondernemers in Stroe zien hier naar uit en tevens maken we zo de weg vrij voor woningbouw. Het gehele dorp krijgt hiermee een stimulans. Vanwege deze aspecten zijn wij medeondertekenaar van de motie hierover.

 

Naast Stroe zijn ook de bedrijventerreinen Harselaar Zuid-1b en Voorthuizen van belang. Het is daarom goed dat ook hieraan gewerkt wordt.

 

Voorzitter, wij zijn akkoord met de vaststelling van het Regionaal Programma Werklocaties. Zo blijven we werk maken van werk.