2 juli 2018

Roelof Bisschop (SGP) spreekt met pluimveehouders over rapport fipronil

Deze week is het rapport van de commissie Sorgdrager verschenen. Dit was de aanleiding voor de Gelderse SGP Statenfractie om samen met de gemeenteraadfracties van de SGP in Barneveld en Ede Roelof Bisschop, de landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer, uit te nodigen voor een gesprek met een groep pluimveehouders.

Zaterdagmorgen rond 10 uur verzamelde de groep zich bij Kalverhouderij Beekzicht. Statenlid Bennie Wijnne liet in een presentatie de belangrijkste conclusies van de commissie Sorgdrager de review passeren. Centraal stonden de maatregelen die de sector zelf al treft om tot een betere ketenbeheersing te komen, en het falen van de NVWA. Het blijft onbegrijpelijk dat de NVWA de schade niet wist te beperken door tijdig (eind 2016) op de signalen van gebruik van fipronil door het bedrijf Chickfriend te reageren. Naar de mening van de pluimveehouders heeft de NVWA daardoor een veel grotere schade laten ontstaan dan nodig was geweest. Het is niet redelijk dat alle schade nu bij de pluimveehouders ligt.

Mestafzet

Daarnaast kwamen de problemen aan de orde die pluimveehouders nog dagelijks ondervinden als gevolg van de crisis. Een groot probleem is nog steeds de mestafzet, terwijl de normen die voor mest gehanteerd worden tot veel onbegrip leiden. “Mest eet je niet op” aldus een van de aanwezigen. De boodschap richting de Tweede Kamer fractie was helder: Er moet een rechtvaardige schaderegeling komen en er moet eindelijk eens een goede oplossing komen voor de mestafzet, zodat de gedupeerden weer vooruit kunnen kijken.

Integere bedrijfsvoering

Dat de crisis diepe wonden heeft geslagen was goed te merken. De pluimveehouders benadrukten nog eens dat zij zich dagelijks inzetten voor een gezonde veestapel en veilige eindproducten van hoge kwaliteit. Ze gaven aan gekrengd te zijn door geluiden alsof ze het middel nog steeds gebruiken nu het toch weer opduikt in eieren. Het blijkt heel moeilijk te zijn om de restanten uit de stallen te krijgen. Dit geeft naast de financiële schade die nog steeds gevoeld wordt, veel spanning voor de gezinnen.

Reactie Bisschop

In zijn reactie gaf Roelof Bisschop aan dat voor de SGP fractie de rol van de NVWA een belangrijk aandachtspunt in het debat zal zijn. Er is niet tijdig gereageerd en was de aanpak vervolgens wel proportioneel? Was er geen alternatief voor het vernietigen van zoveel kippen en eieren? Verder zal worden gepleit voor een praktische oplossing van het mestvraagstuk.

 

Voor nadere info kunt u contact opnemen met Bennie Wijnne: 06-55185972