18 september 2023

Roelof Bisschop bezoekt Barneveld

Roelof Bisschop bezoekt Barneveld

SGP Tweede Kamerlid Roelof Bisschop bracht vrijdagmiddag 15 september 2023 een bezoek aan gemeente Barneveld. Hij ging in gesprek met een afvaardiging van de lokale fractie en SGP-wethouder Bennie Wijnne over allerlei landelijke politieke thema’s die de lokale samenleving raken.

Voorafgaand werd een bezoek gebracht aan een nieuwe kalverstal van Van Beek Stalinrichting, net over de grens met de gemeente Nijkerk. Op korte termijn wordt deze stal in gebruik genomen. In de stal zijn veel innovatieve concepten toegepast, om dierenwelzijn te bevorderen en om de emissie te reduceren. Zo wordt op een slimme manier ‘droge en natte mest’ gescheiden, wat voor een forse vermindering van de uitstoot zorgt. Daarnaast worden diverse technieken ingezet om de uitstoot te meten en te monitoren, hierover staat men in nauw contact met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
De bedoeling is dat het concept van deze stal verder wordt geoptimaliseerd en dan in de praktijk wordt toegepast.

(Tekst gaat verder onder de foto's)

Hierna ging het gezelschap naar “De Schoutenhoeve” in Barneveld. Dit is de kinderboerderij bij de Rehobothschool. De SGP-ers praatten hier door over de landbouwtransitie waar momenteel veel discussie over is en die voor veel onzekerheid zorgt bij boeren. Bisschop - die na de verkiezingen gaat stoppen als Kamerlid en die zich erg sterk heeft gemaakt voor de situatie van de boeren - is zeer benieuwd welk landbouwbeleid gevolgd zal gaan worden door een nieuw kabinet. De SGP zal de lijn van Bisschop voortzetten, zoveel is wel duidelijk. Bisschop: “De boeren is de afgelopen jaren puur onrecht aan gedaan. Het wordt tijd dat er erkenning komt voor alle inspanningen die zij al hebben gedaan en voor het feit dat het voedsel dat hier wordt geproduceerd nodig is, in ons land en daarbuiten. Wat de SGP betreft moet het stikstofbeleid op de schop. Boeren moeten ruimte krijgen om middels metingen op hun eigen manier de stikstofuitstoot te verlagen.”
Wijnne informeerde Bisschop over zijn ervaringen en zorgen wat betreft de piekbelastersregeling. Gemeenten krijgen vooralsnog geen inzicht in wie er zoal interesse heeft in de regeling. Daardoor kan Wijnne weinig voor de boeren betekenen en maar beperkt sturen in het proces.

Andere zaken die werden besproken waren de asielproblematiek en de situatie dat noodzakelijke aanpassingen aan de infrastructuur in de omgeving Barneveld telkens worden doorgeschoven. Daarnaast werd gesproken over het voornemen van het huidige kabinet om de gemeentefinanciën vanaf 2026 behoorlijk te verminderen, iets waarvan alle gemeente last van gaan krijgen.

Bisschop, afsluitend: “Ik zal de besproken zaken zeker doorgeven aan mijn SGP-collega’s in Den Haag en zeker ook aan onze nieuwe lijsttrekker Chris Stoffer.”