7 maart 2016

Rioleringsplan

Dagelijks komen we ermee in aanraking. Het is zo gewoon, totdat….. er iets stagneert, verstopt zit, niet wegloopt, de straat blank staat, we natte voeten krijgen, enz.

Ter bescherming van de volksgezondheid en om bij regenbuien wateroverlast te voorkomen is een goed en gedegen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) nodig. Het GRP is een wettelijke verplichting en beschrijft hoe de gemeente Barneveld de komende vier jaar deze bescherming gaat bieden, beheren, vernieuwen en financieren.

Als bewoners dragen we allemaal een steentje bij in de vorm van de afdracht rioolheffing. Maar de bewoners kunnen nog meer: zuinig en zuiniger met water omgaan, afval scheiden en niet alles in het riool dumpen, scheiden van vuilwater en regenwater, afkoppelen van hemelwater zodat schoon water niet naar de zuivering gaat, enz. Deze belangrijke items moeten voortdurend onder de aandacht van onze inwoners worden gebracht. Wat de SGP betreft moet voorlichting een doorlopende inspanning zijn van het college, dat willen we graag onderstrepen.

Bijzonder positief is het feit dat het college in de afgelopen jaren stappen heeft gezet naar het meer en meer afkoppelen van hemelwater. Bij de bespreking van de reconstructie Essenerweg in Kootwijkerbroek hebben we de oproep gedaan om nu als gemeente de bewoners te faciliteren t.b.v. afkoppelen. Dit voordat de definitieve verhardingen worden aangebracht. Wethouder van Daalen heeft deze oproep destijds ter harte genomen en zowel het werk Wesselweg als de Essenerweg worden voorzien van afkoppelmogelijkheden voor de aanwonenden. Dat doet ons goed, het is nog beter voor de natuur, dus onze leefomgeving.

De intergemeentelijke samenwerking in het Platform Water Vallei en Eem en de samenwerking met het Afvalwaterteam Ede-Barneveld-Veenendaal is goed. Dat levert kennis en kunde op. De mogelijkheden van meer samenwerken is positief, we hopen met u dat dit zal resulteren in het beperken van de kosten en kwetsbaarheid. Dit mag echter niet ten koste gaan van onze eigen ambities en zorgplicht aan onze inwoners.

Als SGP zijn we voorstander van het in standhouden van onze een eigen afdeling water en riolering. Zij doen goed werk wat door onze burgers erg wordt gewaardeerd. Bij calamiteiten staan zij immer paraat.

Het traject om tot dit nieuwe GRP te komen is goed verlopen. De workshop met de raadsleden hebben we als positief ervaren. Daaruit is de keuzenotitie tot stand gekomen met als uiteindelijk resultaat het voor ons liggende vernieuwde en inhoudelijk sterk Gemeentelijk Rioleringsplan met een duidelijke visie.

De rioolheffing in onze gemeente behoort zeker niet de duurste. Als SGP-fractie zijn we content met dit GRP, de zorgplicht voor afvalwater, hemelwater en grondwater is in goede handen. Dagelijks komen we er op de een of andere manier mee in aanraking. Dat bevestigt de noodzaak. De SGP is vóór dit GRP.