11 juni 2015

Riet of pannen?

Tijdens de raadsvergadering van 10 juni is gesproken over het beschikbaar stellen van een  bedrag van € 35.000,-- voor de restauratie van de boerderij, Schoonderbekerweg 13 in De Glind. De vraag was of deze boerderij bij de restauratie weer een rieten kap zou moeten krijgen, of dat er pannen op het dak gelegd kunnen worden. Dat laatste is natuurlijk veel goedkoper.

In de eerste plaats vinden we het van belang te noemen dat de SGP-fractie van mening is dat het college procedureel een juiste weg heeft gekozen en binnen de kaders van het monumentenbeleid is gebleven.

Er is voor het behoud van dit monument vooral naar een pragmatische oplossing gezocht, waarbij zowel het belang van de bewoners, als dat van de gemeente een plek hebben gekregen.

Daarbij is er een klein gedeelte van de bestemmingsreserve ingezet om deze monumentale en beeldbepalende boerderij te kunnen behouden.

In de commissie draaide de discussie naar een gesprek over het wel of niet realiseren van een rieten dak. Vanzelfsprekend heeft de realisatie van een rieten kap ook onze voorkeur. Maar, gezien het feit dat dit over 40 jaar gezien ongeveer 50.000 euro meer kost, lijkt het ons geen haalbare zaak. Het één en ander is ook toegelicht door de bewoners in hun mail van 4 juni. Daarin is te lezen dat hun jaarlijkse kosten bij een rieten dak beduidend hoger zijn dan die van een pannendak.

Gezien het feit dat wij ook voor de pragmatische oplossing kiezen en een langdurige oplossing, gericht op het behoud van dit pand op het oog hebben, gaan wij akkoord met het voorliggende raadsvoorstel.