14 december 2023

RAADSVERGADERING | Veiligheid in Barneveld

RAADSVERGADERING | Veiligheid in Barneveld

Tijdens de raadsvergadering van december 2023 was er aandacht voor het nieuwe veiligheidsplan. Een mooi plan. De SGP vroeg bij monde van Arend Flier om extra aandacht voor bestrijding van drugscriminaliteit. Lees hieronder zijn bijdrage.

Er ligt een ambitieus integraal veiligheidsplan met 3 duidelijke prioriteiten voor. Onze complimenten hiervoor. Het is goed om prioriteiten te stellen zonder de andere aandachtsgebieden uit het oog te verliezen.

Ook de SGP vindt het belangrijk dat onze inwoners veilig kunnen verblijven in onze leefomgeving. Dit vraagt veel van de inzet van ambtenaren, politie, boa’s en andere hulpverleners.

Misdaad hoe klein dan ook mag nooit lonen maar helaas moeten we dealen met de capaciteit die er is. Deze capaciteit moeten we dan ook efficiënt inzetten.

Hoewel de SGP alle onderwerpen belangrijk vindt baart de openlijke handel in drugs ons zorgen. Op diverse bekende plekken in de gemeente wordt dit aangeboden. Dit zorgt er voor dat passanten zich onveilig voelen en op sommige plaatsen maar liever een ommetje maken. Kan de burgemeester toezeggen hier extra aandacht aan te besteden? Kunt u inzetten op extra mobiel cameratoezicht op deze plaatsen en nog meer inzet op het opleggen van dwangsommen?

Ik citeer artikel 2:74 uit de Algemene Plaatselijke Verordening:

Onverminderd het bepaalde in de Opiumwet is het verboden op of aan de weg of op een andere openbare plaats post te vatten of zich daar heen en weer te bewegen en zich op of aan wegen in of op een voertuig te bevinden of daarmee heen en weer of rond te rijden, met het kennelijke doel om middelen als bedoeld in artikel 2 en 3 van de Opiumwet, of daarop gelijkende waar, al dan niet tegen betaling af te leveren, aan te bieden of te verwerven, daarbij behulpzaam te zijn of daarin te bemiddelen.

U heeft hier een laagdrempelig middel om drugshandel effectief te bestrijden. Er zijn immers nog nooit dwangsommen verbeurd verklaard. En dit geldt uiteraard ook voor het openlijk gebruik hiervan. Graag een reactie hierop.

Voorzitter we wensen de portefeuillehouder veel wijsheid toe en hopen dat de inzet van onze veiligheidsmensen er voor zorgt dat onze leefomgeving leefbaar blijft.