17 april 2024

RAADSVERGADERING | Toetsingskader landelijk gebied

RAADSVERGADERING | Toetsingskader landelijk gebied

Vanavond ging het in de raadsvergadering over het landelijk gebied. Hoe moet dat er in de toekomst uit zien? Dit is vastgelegd in het toetsingskader. Daarover debatteerde namens onze fractie Wout Hazeleger.

Het Toetsingskader is bedoeld om de stoppende agrariërs meer duidelijkheid te geven over de mogelijkheden van woningbouw en niet-agrarische bedrijvigheid. In het raadsvoorstel staat bij punt 1, in de inleiding: Een nieuwe beleidsmatige visie op het landelijk gebied zal onderdeel vormen van de Omgevingsvisie. 

Dit betekent wat de SGP betreft dat het Toetsingskader als beleidsarm is aan te merken.  Dit toetsingskader ziet vooral toe op functieverandering van agrarische bedrijven en nieuwe niet-agrarische activiteiten in het buitengebied. De Omgevingsvisie zal een kader bieden voor alle activiteiten. Om deze reden willen we als SGP een Motie indienen met als onderwerp: Integrale afweging bij Omgevingsvisie. Deze motie roept het college op om

  1. Het Toetsingskader landelijk gebied door te ontwikkelen en te optimaliseren bij het vormgeven van de Omgevingsvisie en de beleidskeuzes die in de visie worden gemaakt;
  2. Het toetsingskader te actualiseren en voor te leggen aan de gemeenteraad indien er in de Omgevingsvisie afwijkende beleidskeuzes worden gemaakt

Als SGP vragen we verder eedrietal toezeggingen van het college op verschillende terreinen:

  1. Het is belangrijk dat de agrarische ondernemers betrokken blijven bij de uitwerking van de komende beslismomenten, zoals Functieveranderingsbeleid en Waardevol Landelijk Gebied. Als SGP vinden we het belangrijk dat deze klankbordgroep aan de voorkant wordt betrokken bij het nieuwe beleid. Graag een toezegging om deze Klankbordroep actief te betrekken en niet slechts te informeren als de stukken al op tafel liggen.
  2. In Barneveld-West wordt het gebied aangemerkt als Agrarisch slagen- en kampenlandschap en Landgoederen. De provinciale overheid en het Waterschap hebben al voorstellen gedaan voor dit gebied ValleilintMeewerken OK, vooroplopen Nee! Het landbouwgebied blijft hier primair, boven Landgoederen. De toevoeging landgoederen mag er wat de SGP betreft afgehaald worden. Kan het college dit toezeggen
  3. De bezorgde agrariërs uit Kootwijkerbroek-Stroe en Garderen hebben een aanvullende brief gestuurd na de commissievergadering van 4 april. Hun zorgen over zonering en overgangsgebieden zijn terecht. Het is voor ons als SGP ook niet helemaal duidelijk wat en wanneer er sprake is van overgangsgebieden, overgangszone, bufferzone, grensgebied etc. Deze agrariërs willen graag in gesprek met gemeente Barneveld en de Provincie om te tonen wat de effecten in de praktijk zullen zijn. Het is goed om deze handschoen op te pakken, kan het college dit toezeggen?

De motie van de ChristenUnie over de overgangszone en overleg met hogere overhedenals reactie op het VLGG ondertekenen we mede. De overige moties en amendementen laten we voor wat het is en wachten de reactie van het college af.

Als SGP stemmen we in met het voorliggende Toetsingskader omdat de stoppende agrariërs recht hebben op duidelijkheid, zodat zij een goede afweging kunnen maken.