7 februari 2024

RAADSVERGADERING | Ruimte voor Defensie

RAADSVERGADERING | Ruimte voor Defensie

Hoeveel ruimte gunt Barneveld aan Defensie? Tijdens de raadsvergadering van 7 februari ging het debat daarover. Lees hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Jan Top.

Defensie is een belangrijk aandachtsgebied. Onze landelijke SGP-fractie vraagt hier al jaren aandacht voor, onder andere door het voldoen aan de zogenaamde 2% norm van de NAVO. Nu er daadwerkelijk diverse oorlogen en oorlogsdreigingen zijn in de wereld krijgt deze aanpak meer en meer opvolging van andere partijen.

Aandacht voor defensiefaciliteiten is ook voor ons als lokale SGP-fractie een belangrijk aspect. Toch waren we kritisch toen we in december het rapport Nationaal Programma Ruimte voor Defensie zagen en dat zijn we nog. Mede gevoed dat onrustsignalen van diverse boeren. Dit is ook de reden geweest om hierover schriftelijke vragen te stellen. Dank voor de beantwoording hiervan.

Dat we kritisch zijn geldt met name voor het gebied Barneveld-West. Hoewel uit het rapport zelf en ook uit de beantwoording van onze vragen de kans op een kazerneterrein hier beperkt lijkt, is het voor ons nog steeds een punt van aandacht. We kunnen ons niet voorstellen dat in de buurt van De Glind een kazerneterrein van 500 hectare (of een deel ervan) gaat verrijzen. Er lijkt nog steeds een opening te zijn in het rapport.

Veel minder kritisch zijn we over het terrein in Stroe. Daar geldt vooral aandacht te hebben voor goede randvoorwaarden. Als aan die randvoorwaarden invulling wordt gegeven, biedt het geheel wat ons betreft kansen.

Voorzitter, we zijn daarom content met de concept zienswijze van het college. Hierin wordt precies verwoord hoe de zaken wat de SGP-fractie betreft liggen. Heel duidelijk wordt aangegeven dat er van een kazerneterrein in Barneveld West geen sprake kan zijn en dat opwaardering van Stroe kan onder voorwaarden. Wij hadden het niet beter kunnen verwoorden. Het is een mengeling van constructief meedenken en assertiviteit. Voor onze gemeentelijke belangen opkomen zonder de nationale belangen uit het oog te verliezen.

We willen één kanttekening wat betreft de zienswijze meegeven. Kunt u een passage opnemen waarin u nadrukkelijk noemt dat communicatie vanuit de landelijke overheid over een dergelijk gevoelig thema naar de bevolking toe zorgvuldig dient te gebeuren en waar nodig ook eerst lokaal wordt voorbereid? Dit kan onrust in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen. Graag een toezegging van het college op dit punt.

Voorzitter, afrondend. Er is in de wereld heel wat aan de hand. Als mensen en zeker ook als overheid maken we plannen. En dat is goed, dat moet ook, dat is onze dure plicht. Tegelijkertijd is het wat de SGP-fractie betreft goed om te beseffen: bid en werk. Er is een God in de hemel die alles bestuurt. Hij gaat over oorlog en vrede.