25 mei 2022

RAADSVERGADERING | Kinderopvang en schone lucht

RAADSVERGADERING | Kinderopvang en schone lucht

Ook Elbert Wijnne mocht zijn maidenspeech houden tijdens de raadsvergadering van 25 mei 2022. Onderwerp was 'kinderopvang en schone lucht'. Lees hieronder zijn bijdrage.

Het is mij een eer en genoegen hier te mogen staan en mijn eerste bijdrage in de gemeenteraad te mogen leveren. Ik hoop met Gods hulp de komende periode mijn steentje bij te mogen dragen.

Vanaf mijn geboorte t/m mijn 16e levensjaar heb ik mogen opgroeien op een boerderij. Het grootste deel van die tijd heb ik zelf dieren mogen hebben en in de natuur mijn vrije tijd besteed. Hiervan heb ik veel geleerd. Het heeft me geholpen in mijn ontwikkeling. Daar heb ik ook gezien hoe mooi Gods Schepping gemaakt is en hoe het ook met elkaar verband houd. Dit gun ik veel kinderen ook in de gemeente Barneveld. Het opgroeien op een boerderij, maar ook het opgroeien in het buitengebied geeft deze mogelijkheden en heeft veel positieve effecten.

De SGP pleit niet voor ongebreidelde groei van kinderopvang. Toch wil ik vanwege de voorgaande redenen vanavond in de bres wil springen voor de kinderopvang locaties in het buitengebied. Ik heb het dan over opvang op zowel het agrarische bedrijf als het niet-agrarische bedrijf. Als SGP zijn we er blij mee dat de gemeente een mooie stap zet door middel van dit plan. Er lag een probleem doordat er veel negatieve adviezen van de GGD komen, waardoor aanvragen van locaties in een groot deel van de gemeente niet meer zouden kunnen. De gemeente lost dit nu voor een groot deel op. Als SGP vinden wij luchtkwaliteit erg belangrijk. Zeker voor gevoelige groepen als kinderen, ouderen, astmapatiënten en mensen met longproblemen. Daarom hebben we altijd aandacht gehad voor luchtkwaliteit. Bijvoorbeeld in de pluimveehouderij zijn de afgelopen jaren mooie stappen gezet tot vermindering van fijnstof. Verder werken we aan het Schone Lucht Akkoord en zien we dat de lucht steeds schoner wordt.

Luchtkwaliteit is dus belangrijk, maar wat de SGP betreft wordt het een en ander met betrekking tot de kinderopvanglocaties wel breder afgewogen. Er spelen veel meer zaken rondom kinderopvang en luchtkwaliteit is daar een van. Wij hopen dat ook de positieve effecten van kinderopvang in het buitengebied, zoals de pedagogische meerwaarde, het kennis laten maken met de natuur en het boerenbedrijf, en het buiten spelen meegewogen worden.

Moeten we de afwegingen rondom kinderopvang niet veel meer bij de ouders laten? Als de ouders de informatie krijgen over zowel de positieve punten als de negatieve, kunnen zij dit voor hun eigen kinderen afwegen.

Voorzitter, ik wil om een toezegging van het college vragen.

Kan de wethouder toezeggen dat het maatwerk waarin over dit plan gesproken wordt zo ruim mogelijk ingezet wordt?

Kortom: we steunen dit plan, hoewel we zelf liever wat meer ruimte hadden gegeven aan de kinderopvanglocaties in het buitengebied, en meer eigen regie aan de ouders willen geven.

En…. Wat betreft dat opgroeien…….. Dat groeien is behoorlijk goed gegaan…..

Elbert Wijnne aan het woord tijdens zijn maidenspeech