27 september 2023

RAADSVERGADERING | Flying Bikes & MTB

De fietsverenigingen Flying Bikes en Tour de Force wachten al een tijd op de verplaatsing van het fietscross terrein in Kootwijkerbroek. Ook is door de gestegen bouwkosten een extra budget vanuit de gemeente nodig. Over een voorstel voor dit extra budget en over de loskoppeling van de verplaatsing van de toekomstige opbrengst uit het achterblijvende gebied debatteerde de Barneveldse raad. Lees hieronder de bijdrage van Teunis den Boon.

Denkt u zich eens in dat u langs de fietscrossbaan staat van de Flying Bikes. Het is 13 september 2023. Op een hoogte, het startpunt staan zeven rijders klaar om te starten. Ze wachten op het startsignaal. Ze zijn gehuld in hun clubkleuren. Ik zie oranje, blauw-paars, lichtblauw, rood, groen, donkerblauw en geel.

Langs de kant staat ook de coach. Zij moet deze zeven rijders over de twee hobbels zien te krijgen, want dit is een voorbereidende race. Over twee weken, op 27 september, zal de echte race plaatsvinden en dan moet meer dan de helft van de rijders over de hobbels zien te komen. Het gaat bij deze race niet om winnen maar om meerderheden over de te finish krijgen.

Wat gespannen, maar ook met plezier dalen de rijders de eerste hoogte af. Daar komt de eerste heuvel. Die heuvel is de heuvel van 150.000 euro extra. De coach kijkt gespannen toe. Gaan de rijders het hier moeilijk krijgen? Het valt haar alles mee. Ze mopperen wat over ‘bezuinigen’ en ‘dure tijden om te bouwen’, maar nemen de heuvel verder zonder moeite.

Ook onze fractie neemt deze heuvel, voorzitter. Niet omdat we graag 150.000 euro uitdelen. Wel omdat we begrijpen dat de bouwkosten gestegen zijn en we ook tegenover verenigingen een betrouwbare overheid willen zijn.

Dan komt de tweede heuvel. Dat is de heuvel van 560.000 losgekoppelde euro’s. Hier mopperen en aarzelen de zeven mannen en vrouwen op de crossfietsen iets meer. En toch, tot opluchting van de coach nemen ze ook deze heuvel.

Maar dan gebeurt er iets waar ze niet op gerekend had. Na de tweede heuvel genomen te hebben gooien de fietscrossers hun fietsen neer, halen een schep tevoorschijn en beginnen een oude heuvel die al bijna verdwenen was, weer helemaal netjes te maken. Vrijwel allemaal doen ze mee. Ze noemen deze bult ‘toezegging’ en nodigen hun coach vriendelijk uit om deze heuvel te proberen op haar fiets. Waarom werpen ze deze heuvel op? De fietscrossers, die ik vanaf nu gewoon raadsleden zal noemen vinden het prima om de tijd en het bedrag van 560.000 euro los te koppelen, maar willen wel graag dat die 560.000 in de toekomst uit het achterblijvende gebied komt.

Behalve de coach staan er ook nog toeschouwers langs de kant. De ene toeschouwer vindt dat er huizen moeten komen, de ander wil het liefst een mooi groen park. En toen ik het deze week in mijn klas kort had over dit plan riepen de leerlingen om een zwembad en een speeltuin. Er leven verschillende wensen in Kootwijkerbroek.

En toen wij in de twee weken tussen de commissievergadering en deze raadsvergadering nog wat contact hadden met de ‘toeschouwers’ viel ons op dat men daar in ieder geval duidelijkheid wil over wat er nu wel kan en wat niet. Die duidelijkheid is er in het verleden niet altijd geweest.

"we willen de toezegging van de wethouder horen dat één van de kaders bij het participatieproces is, dat deze inrichting de in het verleden vastgestelde 560.000 euro gaat opleveren"

Wat er gaat komen voorzitter, dat laat de SGP graag aan Kootwijkerbroek en de wethouder over. Maar we willen de toezegging van de wethouder horen dat één van de kaders bij het participatieproces is, dat deze inrichting de in het verleden vastgestelde 560.000 euro gaat opleveren.

Oftewel, beste coach, neem de derde heuvel en dan gaan de ruim 30 fietscrossers vanavond waarschijnlijk ook de finish wel halen.