25 mei 2022

RAADSVERGADERING | Esvelderbeekzone

RAADSVERGADERING | Esvelderbeekzone

Tijdens de raadsvergadering van 25 mei 2022 mocht Eric Pladdet zijn maidenspeech houden. Een eerste toespraak in de raad na je beëdiging als raadslid. In deze maidenspeech vertelde hij eerst een stukje persoonlijke geschiedenis die linkt aan zijn raadslidmaatschap. Daarna ging hij in op het onderwerp: de Esvelderbeekzone. Lees hieronder zijn bijdrage.

Het is voor mij een bijzonder moment om hier voor het eerst in deze raad het woord te mogen voeren. Bijzonder, omdat ik in onze familie de derde generatie ben die voor de SGP een zetel in een gemeenteraad mag innemen. En voorzitter, daarom wil ik u eerst meenemen in een stukje geschiedenis alvorens we naar het onderwerp gaan.

We gaan naar de plaats Terneuzen in Zeeland. Het is donderdagavond 17 januari 1974. De gemeenteraad van Terneuzen is in vergadering bijeen en één van de agendapunten is een wijziging van de winkelsluitingsverordening om het mogelijk te maken dat op zondagen auto- en caravanshows gehouden kunnen worden. In deze vergadering werd felle kritiek geuit op dit voorstel door de fracties van de SGP, GPV (die opgegaan is in de CU) en de Boerenpartij. Namens de SGP leverde mijn opa Jan Pladdet een bijdrage en voorzitter, ik citeer een gedeelte van zijn bijdrage uit de Provinciale Zeeuwse Courant van 18 januari 1974: “De noodzaak is niet aangetoond. De zondagsrust wordt hiermee met voeten getreden. Het is verkeerd om de geboden van God terzijde te leggen. We zijn een volk dat steeds verder van de goede paden afdwaalt. Bovendien stelt men andere mensen aan het werk. Tegenover de handelaren met principiële bezwaren veroorzaak je oneerlijke concurrentie, aldus de heer Pladdet”, einde citaat. Hij kreeg het GPV-raadslid aan zijn principiële zijde en ook de Boerenpartij steunde hem. Saillant detail daarbij is dat de raad werd voorgezeten door burgemeester Aschoff, die na Terneuzen burgemeester werd in Barneveld.

Op diezelfde dag werd in het Julianaziekenhuis in Terneuzen een gezonde Zeeuwse jongen geboren. Voorzitter, die Zeeuwse jongen mag nu hier het woord voeren.

Jaren later mocht mijn vader namens de SGP zitting nemen in de gemeenteraad van Terneuzen. Hij mocht de lijn van mijn opa volgen en voorzitter, dat principiële gedachtegoed hoop ik ook de komende vier jaren bij leven en welzijn te mogen vertolken. Dit keer niet in de raad van Terneuzen, maar in de raad van onze mooie gemeente Barneveld.

Voorzitter, we gaan naar het onderwerp.

Wat de SGP betreft ligt er een mooi plan ter besluitvorming voor. We krijgen er in Barneveld een mooi stukje nieuwe natuur bij. We willen onze waardering hiervoor uitspreken. Positief in het plan is dat dit gebied langs de Esvelderbeek wordt opgenomen in het toekomstige Wandelnetwerk Barneveld, waarbij wandelaars via een informatiepaneel geïnformeerd worden over het project. Tegelijk ligt daar ook een belangrijk aandachtspunt. In de commissievergadering hebben wij de wethouder meegegeven om goed te kijken naar de verkeersveiligheid ten aanzien van de wandelaars die de Nijkerkerweg over moeten steken om in het gebied te kunnen komen. Vooral wandelaars vanuit de wijk Bloemendal moeten veilig over kunnen steken. We willen dit nogmaals met klem onder de aandacht brengen. Ook al wordt het snelheidsregime teruggebracht van 80 naar 50km/uur, dan nog blijft het een belangrijk aandachtspunt. Kan de wethouder toezeggen dat bij de uitwerking van het toekomstige Wandelnetwerk Barneveld dit punt wordt meegenomen?

Verder heeft de SGP tijdens de commissievergadering vragen gesteld over de herplantplicht. Met dit plan wordt onder meer ervoor gezorgd dat aan openstaande herplantverplichtingen voor de kap van bomen op meerdere locaties in de gemeente wordt voldaan. Dit betreft o.a. bomen die gekapt zijn voor de aanleg van de Harselaartunnel, waar ze niet terug geplant kunnen. De provincie heeft ontheffing verleend om de herplant mee te nemen in dit plan langs de Esvelderbeek. Enerzijds goed dat op deze wijze aan de herplantverplichtingen wordt voldaan. Anderzijds roepen we op om bij

nieuwe plannen goed na te gaan of eventuele herplant binnen het plangebied zelf kan plaatsvinden en als het echt niet anders kan dan eerst te kijken of herplant elders in de kom kan plaatsvinden alvorens we naar het buitengebied gaan.

In de commissie grondgebied werd ook nog gesproken over de vogelgriep. We hebben in de achterliggende tijd gezien dat wilde watervogels een bron van besmetting kunnen vormen en daardoor een gevaar vormen voor het pluimvee van onze pluimveehouders in de gemeente. Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, schreef een behartigenswaardig artikel in de Barneveldse Krant over de voorgenomen aanleg van het natuurgebied bij de Esvelderbeek dat met deze inrichting in principe geen watervogels zal aantrekken. Een spreekwoordelijke pluim op de hoed van de gemeente!

Voorzitter, zoals gezegd ligt een mooi plan voor ons. De zojuist geplaatste kanttekeningen nemen niet weg dat de SGP haar steun uitspreekt voor dit plan.

Eric Pladdet aan het woord tijdens zijn maidenspeech