6 juli 2022

RAADSVERGADERING | Churchillstraat

Tijdens de raadsvergadering van 6 juli 2022 hield Gerwin Boswijk zijn maidenspeech (eerste toespraak in de raadsvergadering). Dit ging over de herinrichting van de Churchillstraat in Barneveld. Een mooie toespraak met een persoonlijke tint. Lees hem hieronder.

Het is voor mij een bijzonder moment om hier te staan. Ik ben ook dankbaar dát ik hier mag staan. Hier staat iemand met – hoop ik – een open blik op Barneveld. Want tot 1,5 jaar geleden kende ik Barneveld alleen van een mooi kasteel en Barnevelder kippen... Onze gemeente blijkt gelukkig veel meer in zich te hebben. Van prachtige kernen en een mooi buitengebied tot veel bedrijvigheid en innovatie.

Bijna 1,5 jaar mag ik inwoner zijn van onze mooie gemeente. Sinds maart dit jaar zet ik mij ook graag in als betrokken lid van het gemeentebestuur. In mijn ouderlijk huis werd er vaak gediscussieerd over lokale en landelijke politieke besluitvorming en de gevolgen die deze besluiten kunnen hebben voor inwoners en ondernemers. Daar leerde ik ook een eigen mening vormen. Ook heb ik binnen de SGP in Nunspeet en bij SGP-jongeren ervaring opgedaan. Ik hoop dat ik deze bagage in de komende raadsperiode mag gebruiken en inzetten.

Zij die mij een beetje kennen weten dat ik – letterlijk – nogal eens “vol op het orgel” wil gaan... Echter, in deze raad zie ik vooral uit naar een constructieve en inhoudelijke samenwerking met elkaar om zo te bouwen aan Barneveld en te bewaren wat onze God ons in Zijn goede geboden heeft meegegeven.

Ik ben ervan overtuigd dat de Bijbelse opdracht voor het bevorderen van recht en rust, liefhebben en leven en bouwen en bewaren goed zijn voor alle mensen. Ik hoop daar met Gods hulp mijn bijdrage aan te leveren.

Voorzitter, dan naar de inhoud van het stuk wat voorligt: integrale aanpak Churchillstraat.

Als SGP-fractie zijn we van mening dat met het voorliggende plan eindelijk een oplossing komt voor de jarenlange onveilige situaties in deze straat. Dit betekent echter ook dat er fors wordt ingegrepen in de ruimtelijke indeling.

Onze eerste zorg over veiligheid rondom het versmallen van de weg en een deels dubbelzijdig fietspad is in de ambtelijke beantwoording weggenomen. We willen het college vragen om hier wel echt oog voor te houden. Klimaat (ontharding) moet wat ons betreft hand in hand gaan met veiligheid, het één staat niet boven het ander. Dat geldt ook wat betreft de oversteekplaatsen voor fietsers. We gaan deze nu uit de voorrang halen, wat wellicht ook weer voor onveilige situaties kan zorgen. Waar doen we goed aan? Mijn voorganger SGP’er Gert Ploeg had in het kader daarvan een oprechte tip voor overstekend fietsverkeer die ik met de voorliggende plannen graag deel: ,,Néém nooit voorrang, maar wacht altijd tot je voorrang kríjgt.” Ook vraagt de SGP aandacht voor de vele bomen die gekapt moeten worden. Wij begrijpen van bewoners dat het jammer is dat er zoveel “grote en gezonde” bomen gekapt worden. In de commissievergadering gaf de wethouder aan dat we ‘waar mogelijk’ aan herplanting doen. Is dat een toezegging van het college om nog eens kritisch te kijken naar de bomen en deze zoveel als mogelijk intact te houden? Er staan bijvoorbeeld een aantal vitale eiken op de nominatie om gekapt te worden... De aanpak van de Churchillstraat is een intensief traject, zeker voor de aanwonenden. Wij vinden het belangrijk dat zij actief geïnformeerd en betrokken worden. Wat ons betreft dient de lijst met betrokken ‘Bewoners en ondernemers’ echt uitgebreid te worden.

Naast communicatie naar alle bewoners willen we specifiek aandacht vragen voor de impact die dit plan heeft voor de Ds. J. Fraanjeschool. Worden zij ook tijdig over de uitvoering geïnformeerd en wordt er tijdens de uitvoering rekening gehouden met de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen?

Daarnaast vraagt de SGP aandacht voor de bereikbaarheid van het Gezondheidscentrum tijdens de uitvoering, speciaal voor een kwetsbare doelgroep omdat hier onder andere de apotheek en huisarts zijn gehuisvest. Wordt dit ook in voorbereiding meegenomen?

Samenvattend is de SGP-fractie positief dat er nu voortgang is in de aanpak van de Churchillstraat. De planning is ambitieus met de beoogde realisatie vanaf kwartaal 1 volgend jaar. We wensen het college succes met de aanbesteding en uitvoering. Voorzitter, ten slotte: de behandeling van dit plan voor de Churchillstraat bracht mij bij degene naar wie deze straat is vernoemd, Winston Churchill. Met een citaat van zijn hand wil ik mijn eerste bijdrage beëindigen: “Politiek is niet een spel. Het is een serieuze zaak”. Daar ben ik het volledig mee eens.