26 april 2023

RAADSVERGADERING | Aanpak middelengebruik

RAADSVERGADERING | Aanpak middelengebruik

Opgroeien in een kansrijke omgeving. Wie gunt dat kinderen en jongeren in Barneveld niet? Daarom is het zeer terecht dat het college nu komt met een voorstel om daar ook budget voor vrij te maken. Lees de bijdrage van raadslid Teunis den Boon.

De zorgen zijn terecht: jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Datzelfde geldt voor roken. En de opmars van drugs- en lachgasgebruik vallen op. 

Dit zet zich door in de jongvolwassen leeftijd waardoor veel gebruikers in het verkeer terecht komen met soms een fatale afloop voor henzelf of medeweggebruikers. 

Hoe mooi zou het zijn deze leefstijl veranderd kan worden. Terecht concludeerden we met elkaar in de raadscommissie dat dit een zaak van lange adem is. Er zal minstens een generatie overheen gaan voordat dit probleem echt grondig is aangepakt. 

Fatale afloop van verkeersongelukken is overigens niet de enige reden dat de SGP het toejuicht als er gewerkt wordt aan gedragsverandering. De Schepper van hemel en aarde heeft ons leefregels meegegeven die goed voor ons zijn. Matigheid en goed voor je lichaam en gezondheid zorgen zijn typisch christelijke opdrachten. En daar past overmatig gebruik van alcohol of andere middelen niet bij. Ook heeft overmatig gebruik verwoestende werking in families en andere sociale groepen. 

De VVD vroeg in de commissie aandacht voor repressie. Terecht, want zonder repressie redden we het echt niet. In dit voorstel is daar weinig aandacht voor omdat het vooral over preventie gaat, maar de wethouder was in haar beantwoording vrij duidelijk: “Verkeersdeelnemers die gepakt worden onder invloed van middelen gaan keihard op de bon. Dat blijven we vasthouden.” En daar zijn we als SGP blij mee. Deze toezegging in de commissie is tegelijkertijd de oorzaak dat we de motie van VVD niet steunen. 

"Met alleen repressie redden we het niet."

Maar met alleen repressie redden we het niet. Daarom is het goed dat er budget vrijgemaakt wordt om projecten te betalen die proberen te bereiken dat jongeren opgroeien in een omgeving waarin terughoudend en voorzichtig omgegaan wordt met alcohol en andere middelen. Hopelijk kunnen we hier op lange termijn de spreekwoordelijke steen in de beek mee verleggen. 

De SGP is blij met de inzet van ‘Nuchter Kootwijkerbroek'. Zij waren in de commissievergadering aanwezig en intussen is er ook een bijeenkomst geweest. In Kootwijkerbroek zijn er heel concrete plannen om dit probleem aan te pakken. Kan de wethouder op korte termijn met hen in gesprek om te zien welk deel van het budget naar Kootwijkerbroek kan? Het zou jammer zijn als mooie plannen die daar ontstaan sneuvelen door tekort aan budget.