14 november 2018

Programmabegroting 2019 (samenvatting)

Tijdens de raadsvergadering van 14 november werd de programmabegroting besproken. Hieronder leest u de belangrijkste punten uit de bijdrage van Leendert de Knegt, zoals die ook al eerder in de Barneveldse Krant hebben gestaan.

Dynamisch, duurzaam en verbonden. Dat is het motto van het coalitieakkoord dat na de verkiezingen van maart 2018 is opgesteld. Een coalitie waar de SGP deel van uit maakt. De begroting die in de komende week zal worden behandeld is de uitwerking van dit coalitieakkoord. Belangrijke onderwerpen zoals sociale samenhang, veiligheid, duurzaamheid en verkeer worden voortvarend opgepakt.

De gemeente Barneveld is een groeiende gemeente. Daarbij moeten de woonwijken leefbaar blijven. Onder andere door voldoende groen en speelruimte wordt gezorgd voor een leefbare samenleving. Het is van belang dat de uitgifte van locaties op bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt voortgezet. Ook nieuwe bedrijventerreinen rond Voorthuizen en Stroe zijn belangrijk om de bedrijven in de kleine kernen ook voldoende ruimte te bieden. De voorbereidingen voor de aanleg van de Oostelijke rondweg om Barneveld kunnen op onze instemming rekenen. Daarnaast is de SGP warm voorstander van het onderzoek naar de ongelijkvloerse kruising van het spoor Amersfoort – Apeldoorn en de Nijkerkerweg.

De mens is rentmeester van deze aarde. Zij heeft deze opdracht van God gekregen. Het is daarom ook van belang duurzaam met de aarde om te gaan. In de begroting is door het college aangegeven hoe de komende jaren de plannen rond de energietransitie vorm gaan krijgen. Daarbij is de financiële haalbaarheid, ook voor de burgers, van groot belang om de transitie te laten slagen.

Verbonden duidt op de sociale samenhang in de gemeente. Dat komt onder andere tot uitdrukking in de vele vrijwilligers en mantelzorgers. Het zal belangrijk zijn de kosten van de jeugdzorg, onder andere door meer preventieve activiteiten te verlagen. De vele initiatieven die in de gemeente op het gebied van omzien naar elkaar worden georganiseerd moeten worden versterkt en onder de aandacht van eenieder worden gebracht.

De SGP vindt het een goede zaak dat er geld is gereserveerd om activiteiten gericht op preventie van echtscheiding te financieren. Sterke relaties zijn van groot belang. De uitvoering is daarbij in goede handen bij de diverse welzijnsorganisaties.

Veel plannen zijn genoemd in de Programmabegroting. De zegen van de Heere is nodig om al deze plannen te laten slagen. Met dit besef mag de hand aan de ploeg worden geslagen, onder het motto: bid en werk