14 december 2016

Proces invoering Omgevingswet

Er gaat nogal wat veranderen in gemeenteland.

Met de komst van de Omgevingswet wil de Rijksoverheid de regels voor ruimtelijke plannen vereenvoudigen en samenvoegen en dat krijgen we met de invoering van deze wet. De planvorming en de beleidsvorming van het fysieke domein zal daardoor aanzienlijk wijzigen.

Het is wel een wat vreemde constructie:

  • één omgevingswet die gaat over de procedures en de instrumenten die moeten worden ingezet;

  • daarbij komen aantal AMvB’s waarin de regels en inhoudelijke normen worden aangegeven;

We zullen met z’n allen toe moeten groeien naar deze nieuwe wet. Dat zal, zo het er nu uitziet, gepaard gaan met een behoorlijke cultuurverandering en met minder regels. Ook de rol van de raad zal anders worden:

  • procesbewaker,

  • luisterend oor voor de burger,

  • behartigen van het algemeen belang.

Over de financiële consequenties van en bij deze wet is nog te weinig bekend. Volgens wethouder De Kruijf valt dit onder het item: ‘learning by doing” (leren door te doen). Datzelfde geldt voor het aantal fte’s van de verschillende afdeling. Hoe ziet het college deze inzet voor de toekomst?

Goed dat het College al bezig gaat met de invoering van deze wet. Het voorgestelde ambitieniveau ‘Onderscheidend’ staat ons aan.

Het volgende wat naar de raad komt is de Omgevingsvisie, een belangrijk document om de veranderingen die af komen op gemeenteland, te toetsen en vast te leggen.