7 september 2015

PGB herbeoordeling nog niet rond

De SGP-dractie heeft het college van B en W vragen gesteld over de herbeoordeling van de persoonlijkgebonden budgetten (PGB) voor zorg door de gemeente Barneveld. Deze herbeoordeling moet in 2015 plaats vinden. 7 september ontvingen we de antwoorden van het college.

Staatssecretaris Van Rijn heeft aangegeven dat de gemeenten vòòr 1 oktober 2015 de PGB’s voor zorg moeten hebben herbeoordeeld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten kan niet zeggen of deze deadline haalbaar is.

De vragen en antwoorden:

1.    Wat is de stand van zaken mbt de herbeoordeling van de PGB’s voor zorg in de gemeente Barneveld?
Op dit moment worden alle inwoners met een aflopende indicatie onder het AWBZ-overgangsrecht gesproken. Planning is om de herbeoordelingen voor onder-steuning en jeugdhulp wat betreft Pgb’s voor 1 december afgerond te hebben.

2.    Is in een overzicht aan te geven hoe deze herbeoordeling uitvalt in vergelijking met de PGB's voor zorg die waren toegekend in de oude situatie?
Tot in elk geval december worden gesprekken gevoerd met betreffende inwoners om per individu te kijken welke ondersteuning of jeugdhulp passend of nodig is. Een overzicht is daarom niet mogelijk. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de nieuwe vang-netvoorzieningen in de Wmo niet één op één te vergelijken met de oude producten die bestonden onder de AWBZ

3.    Lukt het de gemeente Barneveld om de herbeoordeling van de PGB's voor zorg vòòr 1 oktober 2015 gereed te hebben?
Dat is niet haalbaar. We streven er naar deze voor 1 december af te ronden. Daar waar dit niet haalbaar blijkt, bepalen we in overleg met de cliënt wat de eerst re-delijke invoeringsdatum is.

De door het college genoemde deadline van 1 december wordt ook vermeld in een brief die namens de gmeente Barneveld medio augustus is gestuurd naar staatssecretaris Van Rijn. Met een beroep op de zorgvuldigheid stelt het college 2 maanden meer nodig te hebben.