6 maart 2019

Ontsluiting Voorthuizen-Zuid

Tijdens de raadsvergadering van 6 maart 2019 werd het plan aangenomen om Voorthuizen-Zuid een ontsluitingsweg te geven. Raadslid Wout Hazeleger had bij de bespreking hiervan de volgende bijdrage.

De titel van het bestemmingsplan zegt al veel: ‘Hoofdontsluitingsweg Voorthuizen-Zuid’ In de dit plan is de ontsluiting voorzien in westelijke  richting en is er geen sprake van een 1e fase rondweg-oost. De SGP-fractie vindt dit een belangrijke vertrekpunt.

Aan de oostkant van het gebied zijn de bestaande wegen niet geschikt voor veel verkeer. Om deze reden vindt de SGP dat we hier rekening mee houden bij de ontwikkeling van het gebied. Op dit moment zijn de plannen van de nieuwe wijkontwikkeling nog niet bekend. 

Dit is een grote zorg voor de bewoners van het gebied De Garve. Afgelopen week hebben we intensief contact gehad met de heer Versteeg, die namens de buurt insprak tijdens de commissievergadering. Men is er beducht voor dat de ontsluitingsweg wordt doorgetrokken in oostelijke richting.

We begrijpen deze zorg maar kunnen nu niet vooruit lopen op toekomstige ontwikkeling en tracékeuze van het vervolg. 

Kan het college toezeggen dat bij de komende ontwikkelingen zorgvuldig gekeken wordt naar de volgende twee punten:

1. Het ontmoedigen van vracht-, en landbouwverkeer door de wijk

2. De wegen zodanig in te richten dat de belasting van het gebied te oosten zo veel mogelijk beperkt wordt.

Dit gedeelte van de ontsluitingsweg is nu nodig om de geplandebouwactiviteiten niet te verstoren, de SGP-fractie is voor deze bestemmingsplanwijziging. We hopen echter wel dat we blijvend spreken over ontsluitingsweg en dat de term rondweg niet aan de orde komt.