1 februari 2018

Onderzoek naar Barneveldse railterminal goede zaak!

 

De bijdrage van Koos van der Tang - over een onderzoek naar de mogelijke komst van de railterminal - tijdens de raadsvergadering van 31 januari 2018 leest u hieronder:

Volgens de voorzitter van de BIK is het van het grootste belang dat we in Barneveld een railterminal krijgen. In onze vertrouwde Barneveldse Krant liet hij opschrijven: “Een railterminal in Barneveld is absoluut noodzakelijk voor de toekomst van de Barneveldse industrie”. Hij noemt daarbij ook de toekomst visie van Havenbedrijf Rotterdam. Vanwege de dichtslibbende snelwegen rondom deze stad is het uitgangspunt om in 2021 70% van het vervoer van en naar het achterland via spoor en water te laten gaan en dertig procent via de wegen. Bovendien kan daarmee de CO2 uitstoot aanzienlijk worden verminderd, hetgeen overheidsbeleid is en in ons aller belang. 

We vinden het dus een goede zaak dat ons college de mogelijke realisatie van een railterminal heeft opgepakt.

Zoals een ieder weet waren er bij vorige onderzoeken veel vragen over het financieel levensvatbaar zijn van een railterminal in Barneveld. Daar maakte de SGP zich ook zorgen over, mede omdat dat er gemakkelijk toe zou kunnen leiden om ook op zondag de terminal operationeel te laten zijn en daar hebben we grote bezwaren tegen. De zondag heeft de Heere ons gegeven als rustdag. En die is van grote waarde. Het geeft ons mensen een rustpunt in de week en de mogelijkheid om kerkdiensten bij te wonen.

Tijdens de commissie vergadering is door één van de beoogde exploitanten aangegeven dat een nadere verkenning, waarin ook bulkgoederen zijn meegenomen, aantoont dat de railterminal in zes dagen van de week meer dan rendabel kan draaien. Het is niet nodig om op zondag operationeel te zijn. Het is financieel zelfs ongewenst omdat de operationele kosten op zondag te hoog zijn. Daar zijn we als SGP blij mee.

We vinden het voorts belangrijk dat er uitdrukkelijk aandacht wordt besteed aan de infrastructuur en de gevolgen voor de samenleving. We gaan er van uit dat het onderzoek daar duidelijkheid over geeft. Daarom zijn we mede-ondertekenaar van het amendement dat de Christen Unie heeft ingediend.

Kortom, de SGP stemt in om de door het college voorgenomen studie te laten uitvoeren. We vinden het belangrijk voor de bloei van ons bedrijfsleven en de daaruit voortvloeiende werkgelegenheid om duidelijkheid te krijgen over de wenselijkheid van een railterminal. Bovendien dragen we graag bij aan de reductie van de CO2 uitstoot door het verminderen van het aantal vrachtauto’s dat richting het Rotterdams havengebied rijdt. We zijn blij dat één van de beoogde exploitanten en de provincie bereid zijn om ook elk een derde van de kosten van het onderzoek bij te dragen. Dat geeft draagvlak en onderling vertrouwen.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal in de raad verdere besluitvorming kunnen plaatsvinden.