14 december 2016

Nota Internationaal Economisch Beleid

“Het voordeel van een klein land is dat het een groot buitenland heeft.”

Aan deze uitspraak van Joseph Luns, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, moest ik denken bij de voorbereiding van het voorliggend voorstel, het voorstel betreffende de Nota Internationaal Economisch Beleid. Als gemeente Barneveld zijn we ambitieus op economisch gebied en treffen we ook een groot buitenland aan. Goed dus om het beleid omtrent het buitenland van kaders te voorzien.

De SGP vindt het dan ook een goede zaak dat deze Nota Internationaal Economisch Beleid er ligt. Het document vergt voor de toekomst verdere uitwerking, echter voor nu ligt er een goede basis en worden er enkele belangrijke zaken in geregeld. Van belang is om nu aan de slag te gaan met het oppakken van de genoemde 8 actiepunten (4 lokaal en 4 regionaal). Voor de SGP is dit reden om in te stemmen met dit voorstel.

Wat betreft de opvolging van de 8 actiepunten vraag ik hierbij een toezegging van het College om meer tussentijdse rapportage. In het voorstel wordt uitgegaan van een evaluatie over twee jaar, dat is ver weg. Mede omdat de actiepunten niet in alle gevallen helder en SMART zijn geformuleerd doe ik hierbij het verzoek aan het College om na één jaar een tussentijdse rapportage aan de raad te geven over de werkzaamheden op dit gebied van de 8 actiepunten.