9 juli 2014

Nieuwe toekomst voor Columbizpark

Vanavond spreken we over een dossier met een lange geschiedenis.

Het plan Columbizpark is helaas risicoproject nr 1 van de gemeente Barneveld geworden. We kunnen vanavond onze tijd besteden aan een opsomming van wat er allemaal is misgegaan. Maar dat ga ik niet doen. Het College toont met dit voorstel aan de hand aan de ploeg te willen slaan en naar de mogelijkheden te willen kijken.

Door een globaal en flexibel bestemmingsplan te maken, kan op de ontwikkelingen worden ingespeeld. Het is van groot belang dit in goed overleg te doen met de eigenaren van de reeds verkochte percelen. Zij hebben hun percelen gekocht met een bepaalde verwachting over de invulling van het gebied. En daar moet wel recht aan worden gedaan.

Ik citeer wat de heer Feijtel in de commissie zei: het allerbelangrijkste is om niet vanuit het gemeentehuis te zeggen hoe het moet. Maar in samenspraak met alle stakeholders.

En: stop weinig geld en tijd in het maken van nieuwe documenten.

In de commissievergadering heeft de wethouder toegezegd in de planvorming met alternatieven te komen. Wij zien uit naar die voorstellen.

Het Columbizpark ligt op een mooie plek, het is de entree van het industrieterrein Hasselaar. Laten we er samen hard aan werken om over 5 jaar te kunnen zeggen: het heeft de gemeente weliswaar behoorlijk geld gekost,  maar er ligt een prachtig gebied met uitstraling en veel bedrijvigheid. Waar ondernemers trots op zijn en werknemers graag werken.

We zien in de planning dat de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan is gepland in het 2e kwartaal 2015. Ik wil de wethouder wel oproepen met voortvarendheid de hand aan de ploeg te slaan. Want we zijn zo weer een jaar verder.

Het moge duidelijk zijn dat wij instemmen met de beslispunten, waardoor een globaal en flexibel bestemmingsplan kan ontstaan, dat op interactieve wijze tot stand komt.

Want soms kom je verder door een nieuwe weg in te slaan of een andere kant op te gaan.