6 maart 2019

Niemand gebaat bij hijsen regenboogvlag

In de gemeenteraadsvergadering van 6 maart 2019 werd een motie besproken waarin gevraagd werd om het jaarlijks hijsen van de regenboogvlag op Comming Out Day in oktober. Raadslid Leendert de Knegt legde met onderstaande bijdrage uit waarom de SGP hier tegen stemde.

Aan de orde van behandeling is een motie om de regenboogvlag voor het gemeentehuis van Barneveld op Coming out day te hijsen.
De regenboogvlag is het symbool van de emancipatie van de LHBTI gemeenschap geworden. De Bijbel, grondslag van de SGP, is helder over de homoseksuele LHBTI praktijk. Zij schrijft geen mensen af, maar spreekt zich uit tegen de uitingen van deze praxis zoals die zich in onze samenleving manifesteren. De regenboogvlag als symbool moet daarom wat de SGP betreft niet worden gehezen voor het gemeentehuis.

Polarisatie door het hijsen van de regenboogvlag moet voorkomen worden. Beter is met elkaar in gesprek te blijven zoals het positieve gesprek wat vanuit de gemeente met de kerken plaats vindt.

Kenmerkend voor onze tijd is de reactie die dan wordt gegeven als zou het uiten van de voorgemelde bewoordingen oproepen tot homohaat en homogeweld. Dat wenst de SGP verre van zich te werpen. Een ieder moet zich veilig kunnen voelen in de samenleving. Daar worden geen uitzonderingen op gemaakt. Echter daar is het hijsen van de regenboogvlag niet voor nodig. Beter is een goed veiligheidsbeleid op te stellen en geweld en haatoproepen streng te straffen.

Voorzitter, de regenboog is voor een groot deel van de Barnevelders teken van Gods verbond met de mens na de zondvloed. Uit dit verbond putten zij kracht. Wij vinden het niet gepast de regenboogvlag te hijsen met de uitleg die er in de samenleving aan wordt gegeven.

De SGP stemt tegen de voorliggende motie. Ik dank u.