3 oktober 2018

Masterplan Buitensport

Tijdens de raadsvergadering vanavond hebben we het Masterplan Buitensport besproken. Guus Knapen leverde hier namens de SGP een bijdrage aan. Lees hieronder zijn reactie op het plan.

Voorzitter,

Bij de kaderstelling van het Masterplan buitensportaccommodaties hebben we het college en de ambtelijke organisatie succes gewenst met de invulling van het Masterplan.

Ze hebben ons niet teleurgesteld…

Het Masterplan dat nu ter bespreking ligt is een gedegen stukje werk. Het is opgesteld in samenwerking met de betrokken verenigingen, gericht op de komende periode met beleidsrijke doorkijken naar de toekomst, waarin ook de groeicijfers, andere gegevens en de strategische visie van de gemeente Barneveld zijn meegenomen.

We vinden het wel een beetje jammer dat het plan al in 2017 is opgesteld en nu pas ter tafel ligt. De wethouder heeft ons uitgelegd dat dit met agendering en verkiezingen te maken heeft. Toch blijft het jammer dat een aantal gegevens alweer achterhaald blijken te zijn. Overigens meestal in positieve zin. Er zijn al zaken die in 2017 nog om een oplossing vroegen in 2018 gerealiseerd. En dat valt dan weer mee…

In het kader van duurzaamheid zijn wij warm voorstander van hergebruik van materialen. Wij zijn echter geen voorstander van her- en gebruik van het ‘omstreden’ SBR rubbergranulaat. Naar aanleiding van een vraag van de CU-fractie op de commissievergadering heeft de wethouder beslispunt 10 aangepast en daarmee uitgesloten dat er in de toekomst nog SBR rubbergranulaat wordt gebruikt. Wij steunen deze aanpassing dan ook van harte.

Tijdens de commissievergadering heeft de SGP-fractie aandacht gevraagd voor de gebruiksvergoedingen die de verenigingen betalen. De wethouder heeft toegezegd dit uit te zoeken we zijn benieuwd naar de uitkomsten

In diezelfde commissievergadering bleek dat er nog een paar nieuwe loten aan de stam van de buitensport zich aandienen. We denken hierbij aan petanque en de skeelervereniging. Wij gaan ervanuit dat deze worden beoordeeld volgens de vastgelegde procedure van aanvragen voor nieuwe accommodaties of uitbreidingen en zullen voorstellen hiervoor op hun merites beoordelen.

Het verraste ons te lezen dat er, als het om voetbal gaat, naast het aanleggen van nieuwe velden het ook mogelijk is om organisatorisch efficiënter gebruik te maken van de velden. Hier vraagt de SGP-fractie al geruime tijd om. Het lijkt ons nu toch wel tijd om dit daadwerkelijk in gang te zetten. Het kan de gemeente immers geld besparen. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar de resultaten op termijn.

In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat de gemeente zich gaat inzetten voor het tegengaan van overgewicht. Bijdetijdse sportvoorzieningen kunnen daar een bijdrage aan leveren. De SGP stemt in met dit raadsvoorstel.