11 december 2019

Ketenbeleid in Barneveld

Tijdens de laatse raadsvergadering van 2019 werd gediscusieerd over het ketenbeleid in Barneveld. Guus Knapen had de volgende inbreng.

Voorzitter,

 

Dat het ketenbeleid aan een herziening toe is, wordt door de SGP-fractie van harte onderschreven. Het oorspronkelijke ketenbeleid is in 2006 opgesteld en in 2007 na stevige discussies vastgesteld. Inmiddels is nieuwe informatie en jurisprudentie. Dus zullen we aanpassingen moeten doen.

Dat er opnieuw geld moet worden toegekend aan het ketenbeleid verbaast de SGP-fractie en eigenlijk zijn we teleurgesteld dat er opnieuw geld voor de aanpak van het ketenbeleid wordt gevraagd.

Dit niet omdat we vinden dat er geen goed ketenbeleid moet worden gevoerd of omdat we vinden dat er wildgroei moet ontstaan.

Integendeel.

Maar juist, omdat we in de veronderstelling waren dat dit in de gemeente Barneveld goed was geregeld.

 

Op een SGP-congres dat over keten, alcoholmatiging en dergelijke ging heb ik in 2008 het volgende gezegd:

· Er is een ambtenaar voor handhaving aangesteld. Het beleid wordt dus gehandhaafd. Het is dus niet zomaar een loze regeling.

· De jongerenwerkers bezoeken de keten regelmatig en hebben gesprekken met de jongelui over alcoholgebruik.

 

Wat schetst onze verbazing!?

We gaan in 2019 gewoon weer ambtenaren aanstellen.

Waar zijn die ambtenaren van toentertijd gebleven?

Hoe zit het hier in het huis met ingezet beleid?

Wordt er niet geborgd?

 

Een jaar of wat geleden vroeg ik bij de afdeling naar het ketenbeleid na wat doorvragen kwam ik uiteindelijk terecht bij een meneer die over 3 maanden met pensioen zou gaan en in de krochten van het gemeentehuis in een achterafkamertje zat.

Deze meneer vertelde mij dat het ketenbeleid werd uitgevoerd volgens de gemaakte afspraken.

 

Wat is er na de pensionering van die meneer met de keten en het ketenbeleid gebeurd?

 

Het kan toch niet zo zijn: een ambtenaar gaat met pensioen of vertrekt en het beleid stopt…!!!???

In de commissie ging de portefeuillehouder niet heel diep in op vragen over dit onderwerp en gaf vooral aan dat er nu ambtenaren bij moeten komen.

In de commissie kregen we voor geen bevredigende antwoorden op onze vragen over dit onderwerp.

Kunt u nog één keer uitleggen hoe het nu zit? Zijn die fte’s verdampt? Waarom moeten er nu nieuwe fte’s worden toegevoegd?

 

Tweede termijn

Omdat we merken dat het u niet lukt om met de afspraken uit 2007 een deugdelijk ketenbeleid te voeren, zullen we, onder voorwaarde instemmen met dit raadsvoorstel. Die voorwaarde is dat er 1 keer per jaar evaluatie/rapportage plaatsvindt en dat dit wordt geborgd in de Lange Termijn Agenda (LTA).