14 december 2016

Kaderstelling sportstimulering 2016 - 2020

Ik heb nog eens wat zitten nalezen hoe de vorige kaderstelling voor de sportstimulering tot stand is gekomen.

In 2010 hebben we een stevige discussie gevoerd over de financiële kaders. Wij waren toentertijd voorstander van het opnemen van een clausule over de eindigheid van het plan, als de subsidies zouden eindigen. Het amendement van VVD, BI en SGP hierover heeft het toen niet gehaald.

We gaan dat amendement niet uit de kast halen en opnieuw indienen. Toch willen we opnieuw benadrukken dat het voor de SGP geen vanzelfsprekendheid is dat, als de subsidies onverhoopt zouden worden verlaagd of stopgezet, er zomaar financiële middelen uit onze begroting worden ingestoken.

Dit gezegd hebbende wil ik kort ingaan op het plan zelf:

De fractie van de SGP is van mening dat dit Beweeg- en sportbeleidsplan genoeg ambitie heeft om alle inwoners van de gemeente Barneveld een vorm van bewegen of sport aan te bieden.

De genoemde activiteiten kunnen bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl. Hiermee zullen hoofdzakelijk de jongeren, ouderen en gehandicapten c.q. mensen met een beperking een positieve stimulans voor beweegactiviteiten krijgen.

Ook de combinatie met onderwijs, buurt en jongerenwerk heeft onze sympathie.

Hierbij blijven de uitgangspunten van ‘Zelf – Samen – Gemeente’ voor de SGP-fractie leidend.

Tevens hebben we van de ambtenaar begrepen dat er nog meer aandacht en tijd voor het bewegingsonderwijs op de scholen wordt gerealiseerd. Dit juichen wij van harte toe.

Wat we niet toejuichen is de mogelijke ondersteuning van ambtenaren bij een eventueel sportgala. Maar, omdat er vanuit de verenigingen geen belangstelling voor dit gebeuren is gebleken, zullen we hier verder niet ingewikkeld over doen.

De activiteiten uit het beweeg- en sportbeleidsplan worden betaald uit de subsidies die de gemeente ontvangt als stimuleringsbijdrage die we van het rijk ontvangen.

Wij vinden het een goede zaak dat deze middelen op deze manier worden besteed en dat er op die manier veel Barnevelders deel kunnen nemen aan beweegactiviteiten.

We zullen dan ook instemmen met deze kaderstelling en het raadsvoorstel.