19 juni 2019

Kadernota (samenvatting)

Vandaag wordt de Kadernota 2020-2023 behandelt door de gemeenteraad. Hieronder leest u een samenvatting van de bijdrage die Koos van der Tang doet in de vergadering van de gemeenteraad. Deze tekst was eerder te lezen in de Barneveldse Krant. De volledige bijdrage is ook op onze website te vinden.

 

Barneveld groeit. In de Strategische Visie die een aantal jaren geleden is vastgesteld was sprake van een groei naar 70.000 inwoners in 2040. Uit de meest recente schattingen blijkt dat dit inwoneraantal al in 2030 wordt bereikt. Als gemeente moeten we nadenken hoe we deze groei opvangen op allerlei terreinen: woningbouw, infrastructuur, ruimte voor winkels en bedrijven, diverse voorzieningen, etc. Dit dient aan te sluiten bij de behoefte van onze Barnevelders. Wat de SGP betreft blijft het noodzaak aan een leefbare samenleving te bouwen waarbij omgezien wordt naar elkaar. Wijken en kernen moeten ruim worden opgezet met ruimte voor groen en speelplaatsen. Er moet sprake zijn van organische groei. In de Kadernota wordt terecht aangegeven dat er opnieuw nagedacht gaat worden hoe de groei van Barneveld plaats moet vinden. Wat de SGP betreft gebeurt dat in nauw overleg met burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Daarvoor is een interactief participatieproces nodig. We willen Barneveld - met het behoud van haar christelijk karakter - beter, veiliger, groener en toekomstvast maken.

Barneveld groeit maar moet wel financieel gezond blijven. Een investering in de Oostelijke Rondweg is noodzakelijk om te groeien en om Barneveld bereikbaar te houden. Voor ons bloeiend bedrijfsleven moeten bedrijventerreinen worden aangelegd zoals in Stroe, Voorthuizen en Harselaar Zuid. Sommige terreinen moeten worden gerevitaliseerd. De wegen moeten goed onderhouden worden. We moeten investeren in het onderwijs voor onze jeugd, de werknemers van de toekomst.

De SGP vindt het positief dat de Foodvalley d.m.v. de Regiodeal voorop wil lopen in nieuwe ontwikkelingen. De huidige agrarische sector moet veranderd worden naar een toekomstbestendige duurzame landbouw. Hierbij moet het verdienmodel uitgangspunt zijn.

Er is een groot tekort in de financiën rond de jeugdzorg. Het feit dat veel kinderen van buiten Barneveld in Barneveld de zorg krijgen die ze verdienen is een oorzaak, maar het blijkt ook dat de complexiteit van de zorg stijgt. In Barneveld en in de regio FoodValley worden plannen gesmeed om meer preventieve zorg te bieden en om de zorg anders in te richten. De SGP blijft kritisch op de kosten van de jeugdzorg waarbij de kwaliteit van de zorg niet in het geding is. Daarnaast blijft het van belang dat de zorg nauw aansluit bij het kind en dat er volop ruimte is voor identiteitsgebonden zorg.

Om de begroting sluitend te krijgen is het nodig dat er maatregelen worden genomen. In de Kadernota worden verschillende zaken genoemd zoals het verhogen van de OZB voor bedrijven en de toeristenbelasting. Wat de SGP betreft kan dit omdat beide op een laag peil staan, ook in vergelijking met landelijke en regionale cijfers. Het maakt het mogelijk om te blijven investeren in zaken als leefbaarheid, onderwijs (denk aan de Barneveldse Techniek Opleiding) en bereikbaarheid.

Veel plannen worden in de Kadernota genoemd. Uit de Kadernota spreekt behoedzaamheid én ambitie op verschillende terreinen. De SGP is daar blij mee. Daarbij is de gemeente afhankelijk van de zegen van de Heere, de God van hemel en aarde. Aan Zijn zegen is alles gelegen. Die zegen wensen wij alle Barneveldse burgers van harte toe.

Koos van der Tang
Fractievoorzitter