8 juli 2015

Kadernota 2016-2019

De samenleving verandert in snel tempo. Er zijn allerlei ontwikkelingen op landelijk niveau die ook de Barneveldse samenleving raken. In deze snel veranderende samenleving is het van belang dat er consistent beleid wordt gemaakt door de gemeente. Beleid waar de burgers wel bij varen. Beleid wat de samenleving inricht naar de geboden van de Heere, de God van hemel en aarde. Daar wil de SGP voor staan. De SGP is positief gestemd over de voorliggende kadernota. De lijn zoals we die hebben aangegeven in het coalitieakkoord, Samen voor een sociaal en sterk Barneveld, is ook in deze kadernota terug te vinden. In deze bijdrage wil ik graag per programma op een aantal punten nader ingaan.

Programma 1 Participatie en Ondersteuning
De rol van Welzijn Barneveld is wat betreft de SGP met name verbindend; zij vervult een belangrijke, gewaardeerde rol bij het bijeenbrengen van vrijwilligers. Daarnaast ontwikkelt zij initiatieven die bijzonder dienstbaar zijn aan de omvorming naar een samenleving waarin ieder participeert. Bij de verdere doorontwikkeling van het beleid en het bouwen van bruggen tussen de verschillende groepen en organisaties dient de eigen plaats van de verschillende organisaties in stand te blijven, waarbij de noodzaak om samen te werken evident is. Juist de eigenheid van de organisaties geeft dat mensen zich aangesproken en thuis voelen.

Voor wat betreft de herverdeeleffecten in het kader van de decentralisaties: de SGP vindt het van belang dat de burgers en organisaties die geraakt gaan worden door de herverdeeleffecten betrokken worden bij het proces om te komen tot bezuinigingen in het sociaal domein. De SGP beziet de herverdeeleffecten met zorg. Het gaat om structureel grote bedragen op een gebied waar al veel bezuinigd is. De betrokkenheid van de jeugd en jeugdorganisaties om te komen tot scherpe keuzes inzake de uitvoering van de jeugdwet is van groot belang. Zij moeten er bij betrokken worden, evenals de gemeenteraad. De SGP staat een interactief beleidsproces voor bij het maken van de keuzes. Wij vragen de wethouder duidelijkheid te geven hoe hij dit proces gaat vormgeven.

Kwetsbare jongeren verdienen ondersteuning om een plek in onze harde samenleving te krijgen. Het project Trots en toekomst is een mooi voorbeeld om de kwetsbare jongeren bij te staan. Door mentoren te koppelen aan de kwetsbare jongeren kunnen zij op weg worden geholpen. De SGP vraagt het college na te gaan in hoeverre een deel van het project door de gemeente gefinancierd kan worden. Daarvoor dienen we een motie in.

Wijkplatform 2.0. Zoals de SGP tijdens de verkiezingen heeft aangegeven zien wij graag een uitbreiding van de activiteiten waaronder aandacht voor de zorgtaken die in het kader van de decentralisaties bij de gemeente zijn komen te liggen. Graag vernemen wij van de wethouder hoe dit verder vorm gegeven wordt en hoe dit als concreet punt wordt opgenomen in de begroting van 2016. Als suggestie willen wij meegeven dat de vertegenwoordiger van de gemeente die deelneemt aan de wijkplatforms, naast de huidige aandachtsgebieden ook een duidelijke focus heeft inzake de zorgtaken die in een wijk kunnen worden opgepakt. Te denken valt aan het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, het oppakken van vrijwilligerswerk door wijkbewoners, en het stimuleren van omzien naar elkaar in geval van zorgvolle omstandigheden bij wijkbewoners.

Programma 2 Bedrijvigheid en bereikbaarheid
De SGP steunt het College van harte in de actieve lobby, in samenwerking met het bedrijfsleven, om het knooppunt A1-A30 tijdig en adequaat aan te pakken. Laten we als gemeente en regio daar actief mee bezig blijven.Wij vragen het college ook een lobby bij de provincie te voeren voor de “Provinciale Scherpenzeelse weg” en de raad daarvan op de hoogte te houden. Bereikbaarheid is voor ons bedrijfsleven van zeer groot belang.

Hoewel relatief beperkt krijgen de winkelgebieden in onze gemeente in toenemende mate te maken met leegstand. We moedigen het College aan stappen te blijven ondernemen, in overleg met de middenstand, om de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden verder te ontwikkelen. Er moet een integraal actieplan worden ontwikkeld in samenwerking met de middenstand waarbij de gemeente binnen haar mogelijkheden initiatieven ondersteunt. De SGP verwacht een bijdrage te leveren door middel van een voorstel ten aanzien van het parkeren in Barneveld. Daartoe dienen wij twee moties in. De eerste bevat een voorstel om het eerste uur parkeren te laten betalen en de volgende twee uur zijn dan gratis. Dit voorkomt dat winkelend publiek voortijdig vertrekt omdat het vooraf betaalde uur parkeren al weer voorbij is. Terwijl de parkeer inkomsten voor de gemeente niet of nauwelijks dalen omdat blijkt dat de overgrote meerderheid korter dan een uur parkeert. De tweede motie gaat over het parkeren voor het Schaffelaertheater. Er is behoefte aan meer vrije parkeerplaatsen in de buitenring van Barneveld. De Vetkamp is te vaak vol en op meerdere plaatsen in het dorp klagen bewoners over overlast van langparkeerders. Daarom dienen wij een motie in om te onderzoeken of op het parkeerterrein voor het Schaffelaertheater vrij geparkeerd kan worden.

De SGP staat zeer positief tegenover het Project Menukaart, zoals u weet betekent dit dat wanneer er sprake is van een maatschappelijke tegenprestatie er meer ruimte ontstaat voor bedrijfsuitoefening. Aandachtspunt hierbij is wel dat er voldoende ruimte moet blijven voor agrarische gezinsbedrijven.
“Dorp in het groen”. Daarover krijgen we positieve reacties en wij roepen het college op daarmee voortvarend door te gaan. Tenslotte willen we bij programma 2 niet onvermeld laten dat wij enthousiast zijn over de wegen die het laatste jaar zijn voorzien van het zogenaamde bermbeton. Dit zorgt mede voor een leefbaar buitengebied. Laten we deze aanpak voortzetten!

Programma 3 Woon- en leefomgeving
De SGP is content met de snelle actie van het college op ons verzoek om de openbare ruimte op bedrijventerrein Briellaerd-noord woonrijp te maken. Zo maken we een aantrekkelijk bedrijventerrein compleet. We hopen dat de overige percelen binnen afzienbare tijd worden verkocht en bebouwd.

De Kadernota stelt, ten aanzien van het Schaffelaartheater, het volgende: "Blijkens de jaarcijfers zal de exploitatie ook voor de komende jaren niet zonder subsidie sluitend kunnen zijn. Voor de toekomst zal bezien moeten worden op welke wijze een bedrijfseconomisch verantwoorde exploitatie mogelijk blijft." Het Schaffelaartheater is voor de SGP zowel principieel als financieel een heet hangijzer. Er is nu weer meer geld nodig. Dat is ongewenst. De SGP wil juist de subsidie in een verantwoord tempo afbouwen. Bij de komende behandeling in de commissie zullen we daarvoor met concrete voorstellen komen.

Wij steunen de plannen van het College om extra toezicht te laten plaatsvinden ter voorkoming en vermindering van de overlast in horeca gebieden. We zijn blij dat er een convenant komt waarbij wij er van uit gaan dat bij het opstellen daarvan de omwonenden worden betrokken. Wij zien ook uit naar een evaluatie van het extra toezicht, met name ook als het gaat om de eventuele knelpunten waar men tegenaan loopt.
Wij zien uit naar het plan van aanpak om de problematiek van kindermishandeling en - misbruik adequaat aan te kunnen pakken.
Daarnaast zijn we blij met de mogelijkheden van het inzetten van mobiel cameratoezicht als het gaat om evenementen en meldingen van overlast. Mobiel cameratoezicht heeft haar succes bewezen. Er moet voortdurend worden gezocht naar uitbreiding van de mogelijkheden binnen de grenzen van de wet.
De SGP hoopt dat de kenteken camera’s bij invalswegen leidt tot een verdere daling van het aantal inbraken. Burgers dienen geïnformeerd te worden hoe zij hun woning zo goed mogelijk kunnen beveiligen tegen inbraak. Daar waar mogelijk moet de gemeente deze maatregelen ondersteunen.

We zijn enthousiast over de uitvoering van het “Masterplan Onderwijs” dat met voortvarendheid is aangepakt. We zijn benieuwd naar de komende ontwikkelingen van het MBO. Tenslotte zijn we er blij mee dat we positieve reacties vernemen over de burgerparticipatie bij het concretiseren van het speelbeleidsplan. Het is een schoolvoorbeeld van het betrekken van inwoners bij ontwikkelingen in hun directe woonomgeving. Wellicht kan dit worden uitgebreid naar andere beleidsterreinen.

De SGP-fractie is benieuwd naar de financiële consequenties van de invoering van de nieuwe bibliotheekwet. Wat de SGP betreft wordt ingezet op een bibliotheek met als primaire taak het uitlenen van boeken tegen een zo laag mogelijke contributie van de burger. Er is een notitie toegezegd. We zien graag dat daar ook een financiële paragraaf in komt.

Programma 4 Bestuur en interne dienstverlening
We volgen met belangstelling de ontwikkelingen in FoodValley, waar na de Strategische Agenda het Uitvoeringsprogramma vastgesteld wordt. Gemeenten, bedrijven (waaronder midden- en klein bedrijf) en kennisinstellingen kunnen dan aan de slag. Belangrijk is (zoals recentelijk besloten) dat de ontwikkelingen, de meerwaarde en de opbrengsten van deze samenwerking helder worden gecommuniceerd naar raden en bevolking.

Ten aanzien van het groot onderhoud gemeentefonds, hieruit komt een positief resultaat voor de gemeente Barneveld voor 2016 van 2 miljoen. Het is goed dat dit voor een behoorlijk deel wordt aangewend voor verbetering van de financiële positie. Uit de memo “Effecten Meicirculaire” blijkt namelijk dat het na 2016 afneemt. Ook het inzetten van vroegtijdige opties van bouwclaims tegen een vergoeding kan bijdragen aan beperking van onze kosten als gevolg van onze grondvoorraad. Deze optie is het onderzoeken waard. Het verlagen van de rente-toerekening op grond, past wat ons betreft in een voorzichtig financieel beleid. Verder zien wij de actualisatie van de schulden notitie met belangstelling tegemoet evenals de Nota Grondbeleid / meerjarenprognose grondexploitaties.

Tenslotte ontvingen we zeer kort voor deze raadsvergadering de nota Energievisie. Het is nu dus niet het moment om daarover te discussiëren. Maar na een vluchtige blik nam ik zeer hoge, door de verschillende partijen te investeren bedragen waar. Als schot voor de boog wil ik opmerken dat ambitie in deze goed is, maar dat de SGP wel hecht aan realiteitszin!

Zoals reeds in het begin aangegeven is de SGP op hoofdlijnen content me deze kadernota. We vragen nog 4 toezeggingen van het college en dienen naar aanleiding van deze kadernota 3 moties in. De SGP verwacht dat met de gestelde kaders dat we voor bewoners van Barneveld een aantrekkelijke gemeente blijven waar we goed kunnen wonen, werken en recreëren. Er zal de komende tijd zo de Heere wil en wij leven nog veel werk door college, ambtenaren, burgers en gemeenteraad moeten worden verricht.

Wij hopen dat de Heere, die naar onze stellige overtuiging hemel en aarde geschapen heeft en tot op de dag van vandaag onderhoud, allen de kracht, lust en wijsheid wil schenken die nodig is om het vele werk te verzetten. En dat de God van hemel en aarde Zijn zegen aan ons werk wil verbinden en dat Hij ons wil bewaren voor het onteren van Zijn naam.