20 juni 2013

Jaarverslaglegging 2012

 Er is veel gebeurd in Barneveld in het afgelopen jaar. De werkeloosheid is helaas gestegen, hoewel percentueel veel minder dan het landelijk gemiddelde. De leegstand van kantoorpanden gaat aangepakt worden, de leegstand van winkelpanden is gelukkig relatief laag. Diverse woningbouwprojecten zijn afgerond, er zijn diverse scholen zoals De Spreng en de Donnerschool nieuw gebouwd en gerenoveerd. Ten aanzien van veiligheid is er veel werk verzet in bestrijding van woninginbraken dmv preventie.

Gebouwd ook aan de sociale kant van de samenleving. In het kader van de WMO is de kanteling opgepakt waarbij nog meer dan voorheen uitgegaan wordt van de verantwoordelijkheid van de burger en zijn omgeving. Er is een nieuw WMO-beleidsplan aangenomen door de raad met daarin de drieslag Zelf – Samen – Gemeente. Een belangrijk uitgangspunt, ook als gekeken wordt naar de decentralisaties.

Er is op dit moment een hoge post oninbare posten voor debiteuren. De SGP wil dat daar scherp beleid op wordt gemaakt en wil een toezegging dat dit beleid er komt. Tevens moeten in dit beleid de oorzaken aan de orde worden gesteld. Preventie moet een belangrijk onderdeel zijn van het beleid.

Wat opvalt in het jaarverslag is het positieve resultaat. Maar dat is volgens de SGP geen reden om op onze lauweren te gaan rusten. Veel posten waarop meevallers zijn geboekt zijn incidenteel. Daarnaast komt er in de komende jaren veel op de gemeenten af. Dat betekent dat het financiële beleid moet worden voortgezet.

Een goede algemene reserve van belang om, zodra kaders zijn gesteld voor de decentralisaties, eventuele tegenvallers te bekostigen. Daarnaast komen risico’s in het kader van de decentralisaties naar de gemeente toe. Het amendement wat is ingediend om de reserve sociaal domein in het leven te roepen getuigd van anticiperen op die risico’s. De SGP wil benadrukken dat deze reserve alleen voor de decentralisaties moet worden gebruikt, en dat de gemeenteraad altijd aan zet is als er uit deze reserve moet worden geput.

Er is veel werk verzet. De SGP wil het ambtelijk apparaat daarvoor bedanken. Ook de accountant constateert dat de zaken op orde zijn en dat er op adequate wijze wordt omgesprongen met de financiën van de gemeente, ook in het licht van toekomstige ontwikkelingen. Behoedzaamheid is nog steeds op zijn plaats. De zorgvuldige insteek die is ingestoken moet worden voortgezet.