8 februari 2014

“Ik kom van jullie de kunst afkijken”

Gisteravond hield de SGP haar startbijeenkomst voor de verkiezingscampagne. Voor deze bijeenkomst had de partij een bijzondere locatie uitgezocht: Kalverhouderij Beekzicht aan de Scherpenzeelseweg. In een zaal boven de kalveren kwamen drie sprekers aan het woord. Tweede kamerlid Kees van der Staaij, wethouder Aart de Kruijf en lijsttrekker Koos van der Tang. Vanuit de zaal werden na de pauze vragen aan hen gesteld onder leiding van Riekelt Pasterkamp.

“Ik kom van jullie de kunst afkijken. Hier is de SGP lijst 1 en ik hoop van jullie te leren hoe we dat landelijk ook voor elkaar krijgen!” Met deze kwinkslag begon Kees van der Staaij zijn bijdrage. Soms wordt aan hem gevraagd om in een halve minuut te zeggen waar de SGP voor staat. Een gemeentelijke politicus die de Haagse politicus ontmoette wist wel een antwoord: “De SGP staat voor christelijke waarden, stabiel bestuur en een sociaal gezicht.” Deze drieslag paste Kees van der Staaij toe op de Barneveldse situatie. Onder andere noemde het tweede kamerlid het een goede zaak dat de zorg dicht bij de burger wordt gebracht. “Gemeenten kunnen de zorg voor elkaar beter regelen.”

Ons past dankbaarheid
Met de verkiezingen wordt vooruit geblikt, maar op deze avond was er ook een terugblik. Wethouder Aart de Kruijf liet foto’s zien van de vele projecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in gemeente Barneveld. Hij noemde de periode 2010-2014 een dynamische periode. De wethouder gaf als voorbeeld de stal waar de bijeenkomst werd gehouden: “Vier jaar geleden had dhr. Van Beek een droom, maar stond deze stal er nog niet. Zo zijn er meer dromen werkelijk geworden.” Na een serie foto’s van afgeronde projecten gaf de wethouder aan: “Ons past dankbaarheid voor alles wat tot stand is gekomen.”

Liefdesgeboden
“De uitslag staat al vast”, zo begon Koos van der Tang, “we mogen weten dat alle dingen in de hand van de Heere zijn.” Wat volgens hem niet betekent dat ze met de armen over elkaar kunnen gaan zitten. Het thema voor de campagne is ‘De tien geboden.’ De lijsttrekker legde uit dat de SGP de tien geboden als een richtsnoer ziet voor het dagelijks leven en bestuur in Barneveld. Koos van der Tang: “Het zijn niet alleen geboden, het zijn ook liefdesgeboden.” Hij sprak de wens uit dat dit te zien zal zijn in de zorg voor elkaar. “Dan is het echt Beter voor elkaar!”

Van tunnel tot EU
De ene vraag na de andere vraag kwam los na de pauze. De meest uiteenlopende onderwerpen kwamen aan bod, zoals de ondertunneling bij Harselaar, de kwartierdienst Valleilijn naar Ede-Wageningen, de EU en Oost-Europese medewerkers. Opvallend veel vragen werden gesteld over de infrastructuur, het openbaar vervoer en het wegonderhoud. Op één van deze vragen antwoordde Koos van der Tang: “Genoeg geld voor infrastructuur en wegenonderhoud hebben wij duidelijk in onze speerpunten staan.”