5 maart 2015

Herwaardering Grondposities

De voorziening op de grondexploitaties ophogen met 3,6 miljoen,  2 locaties afwaarderen met 4,6 miljoen, dat zijn geen leuke onderwerpen voor een raadslid, en ook niet voor een college.

Dat gronden in het verleden te duur werden aangekocht kan met de wetenschap van nu gemakkelijk worden gezegd. Zoals veel burgers hun woning hebben moeten afwaarderen, zo moet de gemeente haar gronden afwaarderen. We hebben nu eenmaal te maken met een andere realiteit dan in 2006/2007. Dat is zuur om te constateren, maar wel de werkelijkheid.

Het getuigt van realisme dat het college dit doet en niet voor zich uit schuift.

In de commissievergadering is toegezegd dat met betrekking tot het Columbizpark de Raad bijgepraat wordt, zodra dit kan.  Wij gunnen het college de tijd om hieraan te werken. Wij zijn ervan overtuigd dat het college doordrongen is van de urgentie.

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen, waardoor er tegenover de verliezen ook winsten staan. Met waardering hebben wij kennis genomen van een positief resultaat binnen het grondbedrijf over 2014 van € 4,5 miljoen.

De grondexploitatie blijft een belangrijk punt in de gemeente Barneveld, vanwege de hoeveelheid grond die we in bezit hebben.  Ook de rentetoerekening is daarbij een belangrijk punt.

Zuur dat we moeten afboeken maar  blij dat er nu ook positieve ontwikkelingen zijn. En spreken de verwachting uit dat het college dit beleid voortzet.