1 februari 2014

First Responder 1

De fractie van de SGP heeft het College van B&W vragen gesteld over de First Responder in Kootwijkerbroek en Zwartebroek. Wij hebben namelijk begrepen dat de voertuigen, die worden gebruikt voor uitruk van de First Responder, komende week worden weggehaald. Graag stellen wij naar aanleiding hiervan de volgende vragen:

1. Klopt het dat de voertuigen, die worden gebruikt voor de uitruk van de First Responder, in Kootwijkerbroek en Zwartebroek worden weggehaald?
Ja, dat klopt. In de week van 6 januari 2014 worden de voertuigen die worden gebruikt voor de uitruk van de First Responder weggehaald bij de korpsen Garderen, Kootwijkerbroek en Zwartebroek. Het is daarbij goed om op te merken dat de functie van First Responder niet verdwijnt. Integendeel; de functie van First Responder blijft nu en in de toekomst beschikbaar, maar wordt met ingang van volgende week niet langer met de huidige auto’s uitgevoerd. Daarnaast geldt dat de voertuigen zijn afgeschreven en niet meer voldoende bedrijfszeker zijn.

2. Geldt dit besluit alleen voor Kootwijkerbroek en Zwartebroek?
Nee. Dit besluit geldt voor de brandweerkorpsen Kootwijkerbroek, Zwartebroek en Garderen.

3. Welke overwegingen zijn er geweest om het besluit te nemen het voertuig weg te halen?
De gemeenteraad van Barneveld heeft in 2010, bij de behandeling van de Programmabegroting 2011 en Meerjarenbegroting 2012-2014, ingestemd met een bezuinigingsoperatie van € 8,2 miljoen. De afdelingscommandanten van de gemeentelijke brandweerkorpsen besloten in 2010, als extra bezuinigingstaakstelling, om de functie van de First Responder over te hevelen naar de nieuwe personeel-materiaalwagens op het moment dat deze zouden moeten worden vervangen. Dit moment is voor de korpsen Kootwijkerbroek en Garderen aangebroken; voor Zwartebroek staat de vervanging voor 2015 op de begroting.
Daarnaast zijn de regels voor de optische en geluidssignalen per 1 januari 2014 gewijzigd. Dat betekent dat het voertuig van Zwartebroek op dit moment niet langer voldoet aan de regelgeving. Er zou een extra investering nodig zijn, dat op dit moment economisch en maatschappelijk niet verantwoord is.
Wij merken daarbij op dat het al eerder de bedoeling was om de voertuigen weg te halen, maar dat in overleg met de brandweerkorpsen is besloten om de voertuigen zolang aan te houden, totdat de onderhoudskosten de restwaarde te boven zouden gaan.

4. Is het College met ons van mening dat dit besluit strijdig is met het, door de SGP ingediende en raadsbreed aangenomen, amendement in de raadsvergadering van 23 oktober 2012?
Het door u ingediende amendement van 23 oktober 2012 heeft betrekking op de regionalisering van de brandweerkorpsen (waardoor de verantwoordelijkheid met betrekking tot de auto’s met ingang van 1 januari 2014 is overgegaan van de gemeente naar de VGGM). Het besluit om de voertuigen, die op dit moment voor de functie van First Responder worden gebruikt, weg te halen is een gevolg van de door de gemeenteraad vastgesteld begroting met de eerdergenoemde bezuinigingstaakstelling. Wij zijn niet van mening dat het besluit om de First Responder voertuigen weg te halen in strijd is met het amendement van 23 oktober 2012.

5. Is het College daarom bereid het genomen besluit te herzien, aangezien het gaat om spoedeisende zorg die zo snel en goed mogelijk moet worden verleend?
De nieuwe personeel-materieelwagens zijn voldoende uitgerust om een snelle hulpverlening te waarborgen. Echter, vanwege de discussie die over de situatie in Kootwijkerbroek is ontstaan, hebben wij de brandweerleiding gevraagd vooralsnog een inzetbaar personenvoertuig beschikbaar te willen stellen in afwachting van een nadere gedachtewisseling met uw raad. Dit voertuig is inmiddels beschikbaar gesteld.