7 maart 2018

Energievisie, te hoge ambitie?

 

Vanavond in de gemeenteraad besproken: het uitvoeringsprogramma Energievisie 2017-2018.

Dit uitvoeringsprogramma spreekt ervan dat er grote stappen gezet zijn in de bewustwording van onze inwoners en bedrijven als het gaat om duurzaamheid.

Maar het college constateert met ons, dat de in 2015 vastgestelde doelstellingen, in het huidige tempo niet gehaald zullen worden.

De SGP-fractie heeft in 2015 bij de vaststelling van de energievisie, aangegeven dat wij de plannen te ambitieus vonden.

Het lijkt helaas op, dat we gelijk gaan krijgen en de ambities niet waargemaakt kunnen worden.

De SGP vraagt dan ook een toezegging van de wethouder om haast te maken met andere mogelijkheden van verduurzaming te onderzoeken, Waar denken wij dan bijvoorbeeld aan;

Afgelopen week hield de SGP een bijeenkomst in Voorthuizen met het thema “duurzame energie opwekken”.

In deze bijeenkomst werd o.a. gesproken over mestvergisters die als ze op een juiste plaats worden gerealiseerd toch haalbaar moeten zijn.

Spreker op de bewuste avond gaf aan dat dit best kan zonder veel overlast. Dan zou voorraad mest en bijproducten, zoals voedsel wat over de datum is, niet in open lucht moeten worden opgeslagen, maar in een afgesloten gebouw, waarop dan ook een luchtwasser moeten worden aangebracht.

Uiteraard is ook van belang dat de mestvergister op de juiste de afstand van de bebouwing moeten worden gerealiseerd.

Ook werd er over windmolens van tot ca 15 m hoogte gesproken, die in de buitengebieden, weinig tot geen overlast zouden geven.

De SGP vraagt het college om ook te onderzoeken, hoe we onze inwoners extra kunnen stimuleren.

Bijvoorbeeld door een stimuleringssubsidie op verduurzamingsprojecten voor burgers te geven, bijv op pv panelen, warmtepompen, kleine windmolens etc.

Voorzitter uiteraard zullen we dit voorstel steunen, maar we willen graag een snel een beter resultaat zien om dichter bij de ambitieuze doelstellingen uit te komen.