17 april 2024

RAADSVERGADERING | Dakbedekking Rouwcentrum De Plantage

Dakbedekking Rouwcentrum De Plantage

Tijdens de raadsvergadering van 17 april 2024 werd de vervanging van de dakbedekking van rouwcentrum De Plantage. Jan Top had de onderstaande bijdrage.

We bespreken bij dit agendapunt de extra gevraagde gelden vanwege het vroegtijdig vervangen van de dakbedekking van rouwcentrum De Plantage.

Dat we spreken over dit rouwcentrum gebeurt in deze raadzaal net iets teveel. In 2019 spraken we over een sobere verbouwing van het rouwcentrum, dit plan is door de raad teruggestuurd. Vervolgens hebben we najaar 2020 als gemeenteraad groen licht gegeven voor een uitgebreide renovatie en uitbouw. In het voorjaar van 2022 hebben we extra budget toegekend vanwege gestegen bouwkosten. En nu moeten we hier opnieuw over spreken vanwege het feit dat eerder dan gedacht het dak van het oude gedeelte moet worden vervangen.

Voor de SGP-fractie staan twee zaken voorop.
Allereerst moet een aula doelmatig zijn, een sobere uitvoering dus.
Vervolgens tegen zo laag mogelijke kosten: immers alles wat we uitgeven op dit gebied wordt doorberekend in de vergoedingen die de burger moet betalen.

Om de bovenstaande redenen zijn dus deze extra kosten een forse tegenvaller. Tegelijkertijd constateren we als SGP-fractie dat we mét deze extra kosten nog steeds goedkoper uit zijn dan wanneer we enkele jaren geleden voor nieuwbouw hadden gekozen. Het is daarbij namelijk niet correct om de huidige prijs voor de optie verbouwing te vergelijken met de prijs voor nieuwbouw (namelijk 1.5 miljoen), die immers uit 2020 komt. Dat is appels met peren vergelijken.

Voorzitter, als SGP-fractie constateren we dat we niet om dit voorstel heen kunnen: het is noodzakelijk om uit te voeren. We zullen dan ook instemmen met dit raadsvoorstel.