6 oktober 2021

Bouwplan Pastoriebos Voorthuizen

Vanavond, tijdens de raadsvergadering van 6 oktober 2021, werd het bouwplan bij de kerk en het pastoriebos in Voorthuizen besproken. Een bouwplan wat veel stof heeft laten opwaaien in de samenleving en de gemeenteraad. Wout Hazeleger legde uit waarom wij instemmen met die bestemmingsplan. Lees hieronder zijn bijdrage.

Het bestemmingsplan Kerkstraat-Rembrandtstraat, ofwel het pastoriebos heeft de achterliggende jaren veel aandacht gekregen.

Reeds vanaf 2013 zijn er plannen ontwikkeld om te komen tot een bouwplan, het kerkbestuur en de projectontwikkelaar hebben afspraken gemaakt over de eigendomsverhoudingen. Gemeente Barneveld is geen eigenaar van het betreffende perceel. Zonder dit bouwplan was het ook mogelijk om het gebouw ‘Kerkheem’ flink uit te breiden, er ruste reeds een bouwblok op het perceel

Afgelopen week nog werden we opgeroepen om één reden te noemen waarom we voor dit bouwplan zouden zijn. Wat de SGP betreft is dit het bouwen van appartementen, die in Voorthuizen broodnodig zijn gezien de komende vergrijzing van het dorp.

In de reacties van de betrokkenen wordt gesproken over een morele oproep om de bouw niet toe te staan. Ook wordt gesproken over natuur en monumentale waarden. In het beginstadium van het project heeft de monumentencommissie niet negatief geoordeeld over het bouwplan, de laatste jaren is dit oordeel gekanteld. Hierdoor komen we in een spagaat terecht omdat er verwachtingen gewekt richting de ontwikkelde plannen en gedane investeringen. Het zou niet van goed bestuur getuigen om in dit stadium het plan te annuleren. Voor de SGP zit hier ook een waarde in. Wat ook van waarde is, is de uitstraling van het gebouw. We begrijpen dat de ontwikkelaar het BestemmingsPlan en de Omgevingsvergunning in 1 procedure wil afhandelen. De uitstraling mag wat ons betreft zeker Klassieker, zodat het beter in de omgeving van de kerk en de pastorie past. Kan de wethouder toezeggen om deze uitstraling aan te (laten) passen, zodat het beter in de omgeving past?

Het Pastoriebos is in de loop van de jaren uitgegroeid tot wat het nu is. De kwaliteit van het huidige bos is niet hoog te noemen. Enkele bomen hebben grote historische waarde, hier moeten we verstandig mee om gaan. Historisch gezien was er tot 1900 sprake van bouwland, moestuin en enige bomengroei. In het oorlogsjaar 1943 zijn op luchtfotoeen aantal bomen zichtbaar met over het algemeen een vlak terrein. De SGP hecht er waarde aan dat het bosterrein wordt opgeknapt met draagvlak van de omwonenden. We hebben niet de illusie dat we het klimaat gaan redden door dit bestemmingsplan af te wijzen.

Uiteraard krijgt het Oude Kerkepad een prominente plaats in het plan. Dit pad heeft een lange historie en heeft ook wijzigingen in het tracé ondergaan. 

De structuur van het pad over de parkeerplaatsen moet wat ons betreft behouden blijven. Daarom is er steun voor het amendement van CU en BI.

De SGP kan instemmen met het voorliggende bestemmingsplan Kerkstraat-Rembrandtstraat en hoopt dat met name Voorthuizenaren in aanmerking komen voor een woning in Voorthuizen.