27 mei 2020

Bloemendal: nieuwe woningen voor Barnevelders

Barneveld gaat een nieuwe wijk bouwen ten noorden van het dorp. Deze wijk krijgt de naam Bloemendal. Over het eerste deel van deze wijk werd vanavond in de raadsvergadering gesproken en gestemd. Lees hieronder de bijdrage van Wout Hazeleger.

Het is goed dat we zo ver zijn om het bestemmingsplan Bloemendal 1 vast te stellen. De vraag naar betaalbare woning is onverminderd groot. De SGP vindt dat we hierin moeten voorzien en met name onze Barneveldse woningzoekers plaats moeten bieden.

De achterliggende jaren heeft het college ingezet op het verwerven van gronden om uitbreidingsplannen  mogelijk te maken. Ondanks de financiële lastendruk, is de SGP blij dat deze route ingezet is en gaan hier graag mee door. Op deze manier is er ook meer vrijheid voor de keuze van bouwkundige aannemers. Kan het college aangeven hoeveel keuzevrijheid er is voor aannemers, of in welke mate er sprake is van bouwclaims door gevestigde aannemers?

Door de toenemende kosten vanwege het energievraagstuk en regeldruk is het een forse uitdaging om de betaalbare woningen te bouwen en de vaart erin te houden. Provincie Gelderland wil door de beoogde versnelling deze druk nog verder opvoeren, het is de vraag of we dit tempo aankunnen en wat de neveneffecten zijn. Kan het college hier een reactie op geven?

De genoemde regeldruk baart de SGP zorgen. Natuurlijk moeten de procedures zorgvuldig doorlopen worden, maar wat ons betreft is het wel tijd voor bezinning op dit punt. Maar liefst 36 bijlagen zijn toegevoegd, variërend van geluidscontouren tot onderzoek naar boommarters. Ik geef het u te doen om 1500 blz. tekst tot u te nemen, dan hebben we het nog niet over de kosten die het meebrengt om deze stukken te produceren.

De betaalbaarheid van woningen staat onder druk, ook de vraag naar goedkope woningen is groot. Het is nog wel een vraagstuk wat onder goedkope woningen verstaan wordt. Provincie Gelderland vindt woningen onder € 250.000,00 tot deze categorie behoren, verschillende partijen vinden dat er sprake is van goedkoop beneden € 200.000,00. De SGP zit niet op de lijn, hoe goedkoper hoe beter maar zit meer op de lijn van het behouden van goedkope woningen voor de doelgroep, waarvoor dit bedoeld is. Hierbij denken we aan het strakker omschrijven van zelfbewoningsplicht en anti-speculatie maatregelen. We zijn warm voorstander van het lopende onderzoek naar de behoefte aan goedkope woningen. Ook zijn we blij met de toezegging van de wethouder om de praktijk te toetsen, hoe lang deze woningen in het bezit blijven van de 1e eigenaren. Kan het college antwoord geven op de vraag wanneer we de resultaten van dit onderzoek kunnen verwachten?

We kregen recent nog een zienswijze binnen mbt dit bestemmingsplan over de korte bouwafstand tot het  bedrijf Metaalbewerking de Kruif aan de Nijkerkerweg 126. Is er een mogelijkheid om hier op een goede manier uit te komen? Bijvoorbeeld door de fasering aan te passen? Graag een reactie van het college.