25 mei 2016

Beleidsvisie beheer en onderhoud wegen 2017-2026

Van A naar Beter….., een overbekende slogan die we allemaal kennen.  Van B naar Z of van K naar K zijn minder bekend, maar ik bedoel van Barneveld naar Zwartebroek of van Kootwijk naar Kootwijkerbroek.

Zo hebben we in onze mooie gemeente maar liefst 3,3 miljoen m2 aan verhardingen die we hebben, houden, maar ook moeten onderhouden. Dat is een geweldige opgave die doorlopend aandacht nodig heeft voor de veiligheid en leefbaarheid ten gunste van onze bewoners én bezoekers.

Ik wijs daarbij op de ’noodkreet’ die we afgelopen maandag hebben ontvangen van Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek over de staat en het onderhoud van de wegen in ons buitengebied. Waar we ook graag het College op willen wijzen, het is een noodkreet dat hier echt wat moet gebeuren.

De SGP-fractie vindt het jammer te constateren dat de zgn. innovatieve contractvorm, in gang gezet in 2013, slecht heeft gescoord in de afgelopen jaren. Als SGP hebben we destijds een signaal afgegeven dat een dergelijk contractvorm niet het beoogde resultaat zou geven en dat het onderhoud van de wegen in het buitengebied meer prioriteit nodig heeft. Er is veel, zeer veel geld nodig om de onderhoudsstatus weer op een acceptabel niveau te brengen.

We willen dus een inhaalslag maken. Onze ambitie is om het prestatieniveau voor alle wegen op het niveau ‘basis’ terug te brengen, dus niet op niveau laag. We hebben daarvoor een amendement opgesteld, waar de VVD meer toelichting op zal geven.

De afgelopen twee jaar hebben we weinig winterweer, ja zelfs nauwelijks kwakkelwinters gehad. Minder gestrooid, dus moet er veel geld en tijd zijn overgebleven. Kunnen dit geld in plaats van terugsluizen naar de algemene middelen nu inzetten voor de post onderhoud wegen?

Als het wel kwakkelweer “het kan vriezen, het kan dooien” was geweest zou de staat van onze wegen nog harder achteruit gegaan zijn als nu het geval is, dus nu zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

De SGP-fractie pleit voor zorgvuldiger aanbesteden. Maar ook om scherp en adequaat toezicht, dit om betere kwaliteit te leveren die langere jaren mee kan. Wat gaat het college dit jaar al doe als inhaalslag aan onderhoud en vernieuwen van slechte wegen en fietspaden?

Wij dienen twee moties in:

M1.  Verzoekt het college het onderhoud van de fietspaden een grotere prioriteit te geven, er zijn naar onze mening teveel matig tot slechte fietspaden in onze gemeente.

M2. Verzoekt het college de aansluitingen van fiets- en voetpaden op rotondes en kruisingen met voorrang te reconstrueren, dit vooral voor ouderen en minder validen;

Wij staan positief tegenover deze beleidsvisie, onder voor behoud dat bij de vaststelling van de Kadernota de financiën aan de orde komen en de afwegingen voor de begroting worden genomen. Veel wijsheid met het vervolg van dit traject: Van A naar Beter…