1 januari 2014

Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen

In de raadsvergadering van december is de nieuwe beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Barneveld vastgesteld en de Verordening lijkbezorgingsrechten 2014.

In het raadsvoorstel wordt aangegeven dat nieuw is dat voor het begraven of bijzetten op zaterdagochtend extra kosten worden geheven.  Dit in verband met de extra kosten die daarvoor moeten worden gemaakt en die doorberekend worden.  

In dat nieuwe punt zit onze pijn. Hoewel het formeel zo is dat volgens de wettelijke bepalingen niemand voor de zaterdag hoeft te kiezen, is het in de Barneveldse praktijk zo dat mensen die op maandag of dinsdag komen te overlijden doorgaans op zaterdag begraven worden.

Anderzijds is het zo dat volgens de wettelijke bepalingen de zaterdag dus wel vermeden kan worden.

De extra kosten zijn door u becijferd op € 150.   Als onderbouwing daarvan hebben wij begrepen dat er 8 uren worden doorberekend tegen een tarief dat op zaterdag € 19 hoger is dan op door de weekse dagen.  Wij vragen ons af of die 8 uren echt extra op zaterdag gemaakt worden. Het lijkt ons veel. Wij willen de wethouder vragen daar nog eens naar te kijken.   Dat er wat extra kosten worden doorberekend vinden wij uiteindelijk acceptabel, maar wij denken dat dit ook beperkt zou kunnen worden tot €75 - € 100.  Wil de wethouder ons toezeggen daar nog eens kritisch naar te kijken?

Voor het overige gaat de SGP fractie akkoord met de tarieven. Deze liggen in de lijn met wat in omliggende gemeenten gebeurt en de verhogingen zijn beperkt.